Berbondong-bondong dan Mencari Makanan | Nota Burung

Nota Burung®

Berbondong-bondong dan Mencari Makanan
Oleh Frances Wood

Ini ialah BirdNote.

[Winter flock of chickadees and kinglets]

Berjalan-jalan di kawasan hutan sederhana bulan ini, dan anda mungkin mendengar paduan suara ini. [Winter flock of chickadees and kinglets and Downy Woodpecker]

Melihat dan mendengar dengan lebih dekat mendedahkan bahawa kawanan mencari makan ini termasuk beberapa spesies burung: anak ayam, kinglet dan juga Burung Belatuk Downy [Downy Woodpecker]. Banyak spesies burung makan bersendirian, jadi anda mungkin tertanya-tanya mengapa burung ini memilih untuk makan bersama.

Spesies yang berbeza berkumpul bersama untuk mencari makanan, dipanggil commensal feeding, saling meningkatkan kejayaan. Satu spesies membantu mencari makan yang lain.
Contohnya, dalam kumpulan burung belatuk dan burung belatuk, burung belatuk mematuk kulit kayu dan lumut, mendedahkan belatuk untuk dimakan sendiri. Tetapi mematuk itu juga membangkitkan serangga terbang yang dibawa oleh anak ayam untuk dirampas.

Hubungan itu juga membantu burung belatuk, kerana mata tambahan anak ayam sedang mencari pemangsa. Anak ayam pengawas memberi amaran kepada burung belatuk yang fokus rapat apabila terdapat bahaya [Chickadee sounding the notes of danger]

Oleh kerana burung-burung ini, mencari makanan bersama, tidak mencari makanan yang sama, hasilnya adalah kooperatif—atau komensal—bukannya memberi makan secara kompetitif. [More flock with Downy Woodpecker]

Ketahui cara menyediakan jamuan untuk burung belakang rumah anda apabila anda datang ke tapak web kami, birdnote.org. Saya Mary McCann.

###

Panggilan burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Chikadee bertudung hitam dirakam oleh RS Little; Kinglets bermahkota emas oleh GA Keller, panggilan Downy Woodpecker, oleh WWH Gunn; dan kumpulan campuran oleh J. Storm.
Panggilan “dee” Chickadee 5 bertudung hitam yang dirakam oleh C. Templeton
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2015 Tune In to Nature.org Februari 2017/2020/2022 Narator: Mary McCann

ID# 030106commKPLU kumpulan-02b-2010-02-11-MM

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *