Berapa Lama Robin Hidup?

Nota Burung®

Berapa Lama Robin Hidup?

Diadaptasi daripada skrip yang ditulis oleh Dennis Paulson

Ini ialah BirdNote.

[American Robin singing and spring ambient]

Sepasang robin yang terus kembali ke halaman rumah anda untuk bersarang setiap tahun? Mereka mungkin bukan dua burung yang sama.

Kadar kematian adalah tinggi dalam robin dan burung penyanyi lain. American Robins mempunyai kira-kira 50-50 peluang untuk hidup sepanjang tahun.

Jika robin muda berjaya melalui musim sejuk pertamanya, peluang untuk bertahan hidup meningkat. Tetapi robin masih tidak hidup lama. Terima kasih kepada banding, kami tahu tentang robin yang hidup hingga 14 tahun. Tetapi robin di halaman anda mungkin tidak lebih daripada tiga tahun.

[American Robin song]

Robins dan kebanyakan burung migrasi lain mencari pasangan baru setiap musim bunga. Selepas anak-anak terakhir pergi pada musim luruh, robin dewasa pergi sendiri. Walau bagaimanapun, jika lelaki dan perempuan yang sama pulang ke halaman rumah anda pada musim bunga berikutnya, terdapat kemungkinan besar mereka akan kembali bersama.

[American Robin song]

Jika robin hidup lebih lama daripada pasangannya, ia mungkin mencari pasangan lain untuk mengawan — tetapi teruskan kembali ke semak yang sama di luar tingkap anda. Jadi selama bertahun-tahun, anda mungkin mempunyai banyak set robin yang berbeza di halaman anda — walaupun kelihatan seolah-olah sepasang robin yang sama telah kembali.

[More robin song]

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

###
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Sallie Bodie
Editor: Ashley Ahearn
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penolong Penerbit: Mark Bramhill
Pencerita: Mary McCann
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. ML# 94260 direkodkan oleh WL Hershberger dan RS Little. Rakaman ambien oleh Kessler Productions.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2019 BirdNote November 2012 / 2019 / 2021

ID# AMRO-10-2010-03-23-MM AMRO-10b

https://www.allaboutbirds.org/guide/American_Robin/lifehistory

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *