Berapa Lama Baka Kuda Ini Hidup?

Kuda Cat rata-rata mempunyai jangka hayat 30 – 31 tahunlebih lama daripada jenis kuda lain. Namun, apabila diberi penjagaan yang sewajarnya, jangka hayat mereka terbukti lebih lama.

Dalam artikel ini, saya telah mengumpulkan banyak yang menakjubkan Cat jangka hayat kuda fakta yang mungkin anda tidak tahu. Tatal ke bawah untuk mengetahui!

cat-kuda-jangka hayat

Kuda Cat Hidup Tertua

Karma Kurrabi dikenali sebagai Kuda Cat tertua yang masih hidup dengan kod pendaftaran 3050. Dia dilahirkan pada September 1981 dan merupakan kuda Tobiano Chestnut Paint.

Kurrabi-Karma - kuda-cat-tertua-hidup

Pemiliknya ialah MS Tipping

Fakta tentang Jangka Hayat Kuda Cat

1. Cat tahun kuda berbanding dengan tahun Manusia

Apabila kuda Cat sebenarnya, mencapai umur 1 tahun, mereka dikenali sebagai anak kuda atau anak susu. Ia dianggap sama dengan bayi pada manusia. Walau bagaimanapun, masih terdapat sedikit perbezaan. Kuda biasanya belajar hidup berdikari sebaik sahaja mereka bercerai susu ibunya.

Dalam dua tahun akan datang, pada usia 2 dan 3, kuda menghampiri akil baligh dan dianggap sebagai remaja.

Pada masa mereka mencapai umur 4 tahun, mereka hampir matang. Kedewasaan berterusan sehingga mereka berusia pertengahan umur 13 tahun.

Akhirnya, pada usia 30 tahun, mereka kini sangat tua, iaitu bersamaan dengan umur manusia sekitar 86 tahun.

Pendek kata, tahun Paint horses bersamaan dengan 6.5 tahun manusia dalam 3 tahun pertama dan 4.5 untuk sepanjang hayat mereka. Boleh tengok gambar ni untuk lebih faham.

Jangka hayat-cat-kuda-berbanding-dengan-manusia

2. Cat peringkat kehidupan kuda

Seperti yang dianalisis di atas, Kuda Cat tidak dianggap dewasa sehingga mereka mencapai 4. Pada masa itu, anak kuda betina dan jantan masing-masing dipanggil anak betina dan anak kuda jantan.

Walau bagaimanapun, apabila mereka mencapai usia remaja, mereka dikenali sebagai kuda betina dan sama ada kuda jantan atau gelding bergantung kepada sama ada anak keledai telah digeled atau tidak.

Pada usia sekitar 15 – 18 tahun, kuda Paint dipercayai memasuki peringkat senior, di mana mereka menghadapi kesukaran untuk melakukan dengan cekap.

>>> Baca lebih lanjut: Berapakah berat Kuda Cat?

3. Gigi boleh memberitahu umur kuda Paint

Walaupun menganggarkan umur kuda Paint adalah agak sukar, ia boleh diberitahu melalui gigi mereka.

Untuk menentukan umur, pemilik harus mengenal pasti bentuk, warna, dan permukaan gigi.

>>> Semak: Berapa lama Kuda boleh hidup?

4. Umur terbaik untuk kuda Paint pemula

Terdapat khabar angin bahawa penunggang atau pemilik baru harus memilih kuda muda kerana anda boleh membesar dengan mereka.

Ini pasti SALAH!!

Melainkan anda seorang penunggang yang berpengalaman, kuda muda tidak dapat diramalkan dan tidak mudah dikendalikan.

Untuk pemula, walaupun kuda Paint tenang, anda sangat disyorkan untuk memilih kuda yang lebih tua. “Lebih tua” di sini bermaksud mereka yang berumur dari 10 hingga 15, tetapi 20 masih boleh melakukannya dengan baik.

>>> Temui lebih lanjut: 5 Fakta Menakjubkan Kuda Cat Amerika

Kesimpulan

Kuda Cat adalah baka yang tenang dan cantik. Seiring dengan itu, the Cat jangka hayat kuda adalah boleh lebih 30 jika pemilik memberi penjagaan yang lebih baik.

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau komen pada siaran ini, beritahu saya. Terima kasih untuk membaca!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *