Berapa Kos Naik Kuda?

Sebelum anda mula mencari kuda, kos manakah yang akan anda beri perhatian tinggi?

Nah, kebanyakan orang yang memiliki kuda akan menaikinya jika mereka tidak mempunyai tempat untuk menyimpannya. Dan apabila ia datang untuk menaiki haiwan anda pada harta orang lain, ia menjadi jauh lebih mahal.

Jadi, berapa kos untuk menaiki kuda?

Perbelanjaan menaiki kuda adalah sekurang-kurangnya $100 dan secara purata $300 hingga $500 sebulan, tetapi di kawasan metropolitan, ia boleh meningkat sehingga $1200 atau $2500.

Kos Untuk Menaiki Kuda

Apakah Faktor Utama Yang Mempengaruhi Kos Lembaga?

Banyak pembolehubah masuk ke dalam harga menaiki kuda anda, termasuk lokasi, kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan.

Kos papan boleh berbeza-beza bergantung pada tempat tinggal anda. Kemudahan asrama juga menentukan harga, bergantung pada sama ada ia menyediakan bangsal mewah atau bangsal biasa, dan sama ada ia mempunyai arena atau tidak.

Pemilik kandang akan mengenakan kos tambahan jika anda mahu mereka mengeluarkan kuda anda, bekalan semburan lalatbilas mereka, atau menawarkan latihan.

Yuran Naik Kuda

Yuran asrama bergantung pada jenis papan: Papan Penuh, Papan Separa, Papan Penjagaan Diri dan Papan Pastur.

Lengkap

Saya suka fakta bahawa semua penginapan boleh diakses di sana.

Dengan Full board, kemudahan akan menyediakan jerami, pencukur, air, peralatan tempat tidur yang segar, senaman tetap dan kemudahan lain.

Anda akan mempunyai akses kepada segala-galanya di tapak, arena dalaman dan luaran serta denai. Bangsal besar, gerai bersih, dan jurulatih pelajaran juga berguna.

Tempat menumpang tersebut lazimnya sangat mahal, tetapi ia memberi manfaat kepada anda. Kos penjagaan penuh bermula pada kira-kira $350 dengan arena luar manakala anda biasanya membayar sekurang-kurangnya $500 sebulan di dalam rumah.

Papan separa

Ia jauh lebih menjimatkan daripada Papan Penuh. Anda membeli jerami, bijirin dan serpih anda sendiri.

Pemilik kuda membayar yuran untuk menyewa gerai dengan akses ke padang rumput dan kemudahan ladang yang keluar mengundi. Pemilik kandang akan memberi makan dan membersihkan gerai untuk anda.

Papan separa termasuk yuran gerai dan caj tambahan: mengosongkan gerai, keluar dan bawa balik kuda, mengeluarkan dan memohon selimutdan menyediakan pencukur.

Yuran penjagaan separa bermula pada kira-kira $250 hingga $400.

Lembaga Penjagaan Diri

Ia menyediakan gerai di bangsal, ruang simpanan untuk jerami musim sejuk, dan akses kepada elektrik dan air. Dan anda bertanggungjawab untuk memberi makan, tidur, mematikan kuda, dan mengotori gerai.

Dengan papan penjagaan diri, anda datang untuk memberi makan kuda anda, membersihkan gerai anda setiap hari, membeli anda suapandan pencukuran dan lakukan semuanya sendiri.

Papan jenis ini berfungsi dengan baik untuk seseorang yang tinggal berdekatan dengan kandang kuda. Agak sukar untuk semua orang memandu ke bangsal setiap hari. Tetapi jika ia berfungsi untuk anda, itu adalah pilihan yang paling murah.

Anda akan membayar $125 secara purata untuk sewa asrama.

Papan Pastura

Dengan jenis ini, kuda hidup di luar sepanjang tahun dan mempunyai perlindungan. Bayaran tambahan akan dikenakan pada hari musim sejuk.

Jika anda ingin menaiki kuda di padang rumput, tanpa mengharapkan makanan, senaman tetap, atau kemudahan lain, anda boleh mengendalikan menaiki kuda untuk kira-kira $100 sebulan. Itu sangat murah.

Kata Akhir

Nah, memilih papan kuda bergantung pada sama ada anda mempunyai bajet yang ketat atau besar.

Tidak ada jawapan yang mudah untuk soalan berapa kos untuk menaiki kuda tanpa butiran tentang tempat tinggal anda, perkara yang anda mahu lakukan dengan kuda anda, dan jenis kemudahan yang anda cari.

Jadi, susun sahaja hamparan perbelanjaan. Kemudian, terpulang kepada anda.

Adakah ia berguna untuk anda? Bolehkah anda tinggalkan komen anda dan ikuti laman web kami untuk mendapatkan maklumat yang lebih berharga?

Sumber:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *