Bentuk Bil Sama dengan Sumber Makanan

Nota Burung®

Bentuk Bil = Sumber Makanan

Ditulis oleh Frances Wood

Ini ialah BirdNote!

[Sound of hand tools]
Seorang tukang kayu yang baik akan mempunyai peti yang penuh dengan alatan saiz dan bentuk yang berbeza, setiap satu direka untuk tugas tertentu.
Burung juga mempunyai alat yang sangat halus—bil mereka. Saiz dan bentuk paruh burung sepadan dengan sempurna dengan makanan yang dicari dan cara ia mendapatkan makanannya.
Fikirkan burung kolibri [Anna’s Hummingbird vocalizations]memasukkan paruhnya yang panjang dan nipis jauh ke dalam bunga untuk menghisap nektar, atau paruh burung helang yang besar berbentuk cangkuk [Eagle calling]merobek mangsanya.
Paruh puffin yang chunky [Puffin’s call or sound of waves] boleh memuatkan barisan ikan kecil, membolehkan burung itu mengumpul simpanan makanan yang besar sebelum terbang — selalunya dalam jarak yang jauh — kembali ke liangnya.
Spesies burung pantai yang berbeza yang mencari makan bahu-ke-bahu di muara pasang surut mempunyai paruh yang berbeza panjang. Akibatnya mereka tidak bersaing untuk mendapatkan makanan yang sama. Plovers [Plover calls] kumpulkan mangsa dari permukaan menggunakan paruh pendek dan tumpul. Penyihir [Dowitcher calls] kuar di bawah permukaan dengan bil yang lebih panjang. Curlews [Curlew calls]dengan bil mereka yang sangat panjang, capai jauh ke dalam substrat untuk mencari makanan. Melalui evolusi, setiap burung telah membangunkan alat yang diperlukan untuk terus hidup.
###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Anna’s Hummingbird dirakam oleh AA Allen. Panggilan Bald Eagle dirakam oleh JR Storm. Panggilan Tufted Puffin dirakam oleh ES Booth. Panggilan Killdeer dirakam oleh GA Keller. Panggilan Dowitcher berbilan pendek dirakam oleh CA Sutherland. Panggilan Curlew berbilan lama dirakam oleh RS Little.
Bunyi alat dirakam oleh John Kessler
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2011 Tune In to Nature.org Ogos 2011/2021 Narator: Mary C McCann

ID# 081406bilKPLU bil-02b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *