Belajar Menyanyi dari Burung Hitam

Nota Burung®

Belajar Menyanyi dari Burung Hitam

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[Red-winged Blackbird song]

Pengarang Ray Young Bear mempunyai ikatan istimewa dengan Burung Hitam Bersayap Merah di halaman belakang rumahnya di tanah Meskwaki Nation di Iowa.

Ray Young Bear: Burung Hitam Bersayap Merah sangat mesra dan ia adalah kali pertama yang pernah berlaku dalam hidup saya. Saya telah bertanya di Meskwaki, [speaks in Meskwaki] Saya ada makanan di sini, sila tunggu. Dan burung itu akan mendengar. Dan kemudian, anda tahu, saya hanya akan mendapatkan makanan burung dan dia mengambilnya dan pergi. Dan itulah kali pertama dalam hidup saya dalam 71 tahun seekor burung telah mendekati saya sedekat itu.

Tetapi ini bukan kali pertama dia berinteraksi dengan burung ini. Bertahun-tahun yang lalu, semasa dia melatih suara nyanyiannya, Ray Young Bear mengambil sejenis pelajaran vokal daripada burung hitam.

Ray Young Bear: Untuk mengasah kemahiran saya dengan muzik — saya seorang penyanyi lagu Asli — saya akan keluar ke padang, entah ke mana, dan menjerit paru-paru saya, tekak saya keluar. Dan selalunya burung yang saya dengar di dalam hutan adalah sayap merah. Dan saya akan mendengar mereka dan cuba meniru nyanyian mereka.

[Red-winged Blackbird song]

Mereka mempunyai lagu yang paling rumit di dunia — nada tinggi dan nota rendah, dan kemudian ia lancar, kemudian ia bermula semula. Dan saya menggunakan Red-winged Blackbirds dalam latihan muzik sendiri. Dan mereka memainkan peranan penting dalam mengembangkan suara saya ke tahap sekarang.

[Ray Young Bear singing in Meskwaki]

Ketahui lebih lanjut tentang muzik dan penulisan Ray Young Bear di tapak web kami, BirdNote dot ORG. Saya Ariana Remmel.

[Red-winged Blackbird song]

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Red-winged Blackbird ML 209310 dirakam oleh Julia Ferguson.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Pencerita: Ariana Remmel

ID# youngbearr-02-2022-11-07 youngbearr-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *