Bekas pemburu berusia 20 tahun selamat menjalani pembedahan kolik untuk mengambil pelana sampingan

 • Seorang bekas kuda pemburu berusia 20 tahun yang telah selamat dari pembedahan kolik dan dilatih di kebun merangkul gelaran awal veteran Kejohanan Bersekutu British Dressage (BD) – penunggang pelana sisi.

  Lois Seymour dan Diorissimo (Dylan) sendiri menjaringkan 73% untuk menewaskan semua peserta di Vale View (9-13 November), dua tahun selepas doktor haiwan menganggap dia perlu dibuang kerana dia mengalami lipoma tercekik, jenis kolik yang disebabkan apabila tumor berlemak melilit sebahagian daripada usus kecil.  “Itu menjadikannya lebih istimewa,” kata Lois. “Ia adalah pembedahan atau meletakkannya. Sesetengah doktor haiwan mungkin berkata untuk tidak melakukan pembedahan kerana dia adalah kuda yang lebih tua tetapi dia masih mempunyai banyak kehidupan. Dia menjalani pembedahan kecemasan, dan 10 bulan kemudian, dia berada di kejohanan pelana sisi, dan dia memenangi kejohanan veteran. Dia berjaya kembali.”

  Lois membeli gelding Hanoverian baka separuh enam tahun lalu; dia sedang mencari kuda untuk mendapatkan semula keyakinannya selepas kemalangan yang teruk.

  “Saya sedang mencari sesuatu kira-kira 15.2hh dan kira-kira 10, dan saya berakhir dengan 16.2hh berumur 14 tahun!” dia berkata. “Tetapi mereka mengatakan kuda yang betul mencari anda. Dia dibesarkan dengan pakaian tetapi pernah menjadi kuda pemburu dan dia dijual oleh suami penunggang, yang saya rasa tidak tahu apa yang dia miliki.

  “Saya hanya memandangnya dan berfikir ‘Anda agak istimewa’, dan saya betul.”

  Lois, yang menyimpan Dylan di rumah tanpa arena, jadi sekolah di kebun buah-buahan berhampiran, menunggang ke atas serta pelana sisi dan ini merupakan tahun pertama gabungan gabungan itu sejak pembedahan.

  “Anda boleh melakukan pelana sisi BD, asalkan anda menyemak setiausaha dan hakim berpuas hati, dan ia adalah cara yang sangat baik untuk menunjukkan bahawa anda masih boleh mengajar veteran helah baharu!” Lois berkata.

  “Dia seorang lelaki yang lengkap. Saya seorang penunggang yang kurang upaya dan menunggang adalah fisioterapi saya, dan dia seorang yang sempurna untuk menjaga saya. Dia mempunyai sisi divanya tetapi saya rasa dia suka menjadi kuda pelana sisi kerana ia membuatkan orang memandangnya dan menganggap dia cantik.

  “Saya fikir ada sedikit bahagian dalam saya [championship] ujian yang dirasakan hebat; satu detik yang menyeramkan juga tetapi markah dipuratakan dan ia menunjukkan satu pergerakan hanyalah satu pergerakan.

  “Saya sangat bangga dengannya; untuk mendapatkan markah setinggi itu di peringkat akhir kebangsaan adalah luar biasa.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *