Beberapa Petua tentang Cara Memandu Bot Pontoon

Musim panas sudah tiba dan semua orang bergembira, mungkin berhampiran atau di dalam air. Ramai yang menikmati menaiki bot sebagai sebahagian daripada perayaan. Salah satu jenis bot yang paling popular ialah bot ponton. Kerana ia adalah platform yang luas dan rata pada 2 atau 3 tiub aluminium yang besar, sesetengahnya mampu memuatkan 10 atau lebih penumpang, ia sering dianggap sebagai bot parti. Walau bagaimanapun, ia cukup serba boleh untuk digunakan untuk bermain ski atau memancing. Jika anda menyewa satu di tasik buat kali pertama, mungkin anda tertanya-tanya bagaimana untuk memandu bot ponton. Nah, anda telah datang ke tempat yang betul.

Mengenai cara memandu bot ponton untuk pemula, ia agak mudah dan sama seperti memandu bot lain. Cara memandu bot ponton di tasik akan lebih mudah daripada di sungai, kerana sudah tentu kemungkinan isu semasa. Oleh kerana ruang rata yang agak besar dan kestabilan, anda mungkin kelihatan seperti memijak apungan perarakan dan merasakan keinginan yang tidak terkawal untuk melambai kepada semua orang. Walau bagaimanapun, walaupun jawapan kepada soalan, “adakah bot ponton mudah untuk dipandu?” hanya boleh dijawab “ya,” terdapat beberapa keperluan.

Keselamatan

Keperluan pertama untuk memandu bot pontoon untuk pemula atau pun bot berpengalaman adalah keselamatan. Pergi melalui senarai semak keselamatan standard. Pastikan anda mempunyai semua jaket keselamatan, peralatan isyarat, alatan dan alat pemadam api yang diperlukan. Dan anda juga telah menyemak semula ramalan cuaca, bukan? Kerana, walaupun bot ini stabil dan mempunyai pagar, mereka menunggang tinggi adalah paling sesuai untuk perairan yang tenang.

Mula Perlahan

Biasakan diri anda dengan semua kawalan dan beri amaran kepada semua penumpang yang memakai PDF untuk mencari tempat duduk, yang mungkin agak mewah pada beberapa versi. Letakkan kunci, yang dipasang pada lanyard suis bunuh, dalam penyalaan, buka semua tali dan tolak. Mudah ke hadapan pada pendikit dan perlu diingat bahawa bot tidak betul-betul mempunyai brek. Untuk berhenti bergerak ke hadapan, anda perlu meletakkannya secara terbalik. Sebelum meneroka jauh, beri amaran kepada penumpang anda dan cuba ini sekarang, supaya anda mula merasakan kusyen yang anda perlukan untuk menghentikan kemajuan ke hadapan.

Berseronok

Manfaatkan ciri-ciri pontoon anda. Kebanyakan datang dengan kanopi untuk berteduh atau melarikan diri dari pancuran mandian yang anda terlepas dalam ramalan. Dan kerana operasi bot pontoon jarang sekali diadakan secara solo, sambil merasai cara memandu bot pontun, delegasikan sedikit. Lagipun, anda adalah kapten dan seseorang perlu sentiasa berwaspada dan berada di atas roda. Orang lain boleh mencari penyejuk di ruang simpanan yang luas dan tali umpan semasa anda cuba menyediakan drift yang baik untuk walleye.

Adakah anda memerlukan lesen untuk memandu bot ponton? Itu bergantung pada keperluan berperahu di negeri anda. Mempelajari cara memandu bot pontoon tidaklah sukar tetapi adalah bijak untuk melakukan sedikit kajian terlebih dahulu dan teruskan mengikuti kursus keselamatan bot dalam talian sebelum sebarang aktiviti besar di atas air. Dengan cara itu, anda pasti akan melambai kepada semua orang atas alasan yang betul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *