Beberapa Petua Penting Mengenal Ikan Air Tawar

Bahagian penting dalam memancing hanyalah mengetahui jenis ikan air tawar yang anda tangkap. Pengenalan ikan boleh menjadi rumit bergantung pada tempat anda memancing. Secara umumnya, semakin besar badan air, semakin pelbagai komuniti ikan. Kolam ladang mungkin hanya mempunyai tiga atau empat spesies, manakala sistem sungai boleh mengandungi seratus jenis ikan air tawar. Berikut adalah beberapa petua untuk mengenal pasti ikan air tawar.

Warna ikan boleh membantu tetapi tidak seharusnya menjadi ciri tunggal untuk pengecaman spesies ikan air tawar. Faktor habitat seperti kekeruhan air dan jenis tumbuh-tumbuhan boleh mempengaruhi warna sesuatu spesies. Nama ikan juga mungkin mengelirukan kerana sunfish hijau mungkin mempunyai “insang” biru yang lebih jelas (operculum) daripada bluegill dan crappie hitam mungkin tidak kelihatan lebih gelap daripada crappie putih.

Pendekatan yang paling penting untuk mengenal pasti ikan air tawar ialah pemeriksaan anatomi ikan sebenar. Tidak semua ikan dibina sama. Sesetengah ikan mempunyai ciri membezakan yang jelas seperti “kumis” pada mana-mana ikan keli. Juga ambil perhatian tentang perkadaran lain seperti nisbah panjang kepada ketinggian dan saiz dan bentuk mulut dan sirip. Sebagai contoh, ikan keli kepala pipih akan mempunyai bibir bawah menonjol melepasi bahagian atas.

Banyak ikan air tawar mempunyai ciri membezakan yang lebih halus. Semak alat panduan pengenalan ikan air tawar kami untuk menerokai pelbagai jenis spesies ikan air tawar dan “key out” jenis ikan air tawar yang tepat. Sebagai contoh, untuk menentukan sama ada ia adalah crappie putih atau hitam, hitung duri dorsal. Crappie hitam mempunyai 7 atau 8 duri dorsal, manakala crappie putih biasanya hanya mempunyai 6. Dengan latihan, anda juga mungkin dapat mengenal pasti kacukan seperti salib walleye/sauger, saugeye, yang mempamerkan ciri kedua-duanya.

Mempelajari pengenalan ikan air tawar anda membantu apabila berkongsi kekaguman setiap spesies dengan rakan-rakan pemancing, dan juga mengenali spesies yang dilindungi atau invasif. Selain itu, ia adalah penting apabila ia berkaitan dengan peraturan. Apabila anda memperbaharui lesen memancing anda, ambil salinan peraturan memancing negeri. Walaupun nama biasa mungkin berbeza mengikut serantau, perhatikan nama jenis ikan air tawar yang disenaraikan dalam penerbitan itu untuk membantu mengelakkan sebarang isu peraturan dan mengetahui tempat memancing untuk jenis ikan tertentu.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *