Beberapa Pelantar Memancing Trout Terbaik untuk Semua Musim

Trout adalah salah satu spesies ikan yang paling popular. Mereka adalah pejuang yang bersemangat, biasanya mendiami beberapa perairan kita yang paling indah. Menangkap ikan trout boleh menjadi sangat mencabar pada masa-masa tertentu jadi adalah berguna untuk mengetahui pelbagai jenis gewang dan pelantar memancing ikan trout.

Memancing dengan lalat kering adalah cara terbaik untuk bermula. Lalat “kering” ialah gewang kecil yang akan terapung atau naik tinggi dalam arus untuk menggoda ikan trout yang memberi makan permukaan. Menonton ikan trout naik untuk memukul gewang yang cantik adalah sesuatu yang menyeronokkan. Jika ini bukan yang diingini oleh ikan trout, dengan menggunakan kaedah ini terlebih dahulu dan kekal senyap, ikan trout yang memberi makan lebih dalam mungkin tidak terganggu dan anda boleh beralih kepada teknik lain.

Untuk memberi makan trout lebih dekat ke bahagian bawah, pemancing lalat menggunakan lalat basah, seperti nimfa manik melantun bawah. Dan untuk segala-galanya di antaranya, jika dibenarkan, pelantar memancing trout tandem boleh membantu. Sebagai contoh, lalat kering kedua yang menunggang lebih tinggi boleh diikat dengan perambut kepada nimfa manik itu untuk memberikan trout dua kali pilihan semasa hanyut. Atau pelantar trout boleh diterbalikkan, dengan lalat kering menjadi gewang awal, juga bertindak sebagai bobber untuk lalat basah yang diikat beberapa inci di bawah. Jarak berkesan antara lalat boleh berbeza-beza tetapi panjang yang baik untuk bermula ialah kira-kira 18 inci.

Sudah tentu, memancing dengan umpan untuk trout boleh menjadi sangat produktif. Terdapat banyak jenis produk umpan yang dibungkus sebagai tambahan kepada piawaian umpan hidup seperti cacing lilin, crawler malam dan ikan kecil. Dengan melaraskan sekeping berat pukulan terbelah pada garisan, pelantar trout ringkas ini sukar untuk ditewaskan, terutamanya apabila membawa anak-anak memancing. Sesetengah pelantar memancing trout juga menggabungkan gewang dan umpan. Pelantar trout kegemaran tempatan menggabungkan pemutar dengan ikan kecil kering dan masin.

Pelantar memancing ikan trout boleh menjadi mudah atau agak rumit, bergantung pada situasi dan tingkah laku ikan trout. Semasa memperbaharui lesen memancing anda, pastikan anda menyemak peraturan kerana sesetengah kawasan mungkin hanya membenarkan persembahan lalat tunggal. Apabila memancing ikan trout, jika pelantar terbang tandem dibenarkan, ia adalah cara terbaik untuk membentangkan berbilang pilihan kepada ikan trout dan menemui apa yang mereka mahukan.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *