Bayi Helang Botak | Nota Burung

Nota Burung®

Bayi Helang Botak

Ditulis oleh Frances Wood

Ini ialah BirdNote!
[Call of a juvenile Bald Eagle]
Simbol kebangsaan walaupun mungkin, Helang Botak juvana ini – tidak lama keluar dari sarang – adalah sesuatu yang anggun pada masa ini.
[Repeat juvenile Bald Eagle call]
Semasa masih berada di sarang tinggi di atas pokok, helang remaja berlatih mengipasi sayap mereka dan melompat ke udara untuk menguji perasaan terbang. Mereka juga mungkin mengepak ke dahan berdekatan. Apabila mereka akhirnya bersedia, helang muda mencuba penerbangan ujian pertama mereka. Kadangkala pada pesiar awal ini, burung mungkin kehilangan ketinggian dan mendarat di atas tanah. [Repeat juvenile Bald Eagle call.]
Mereka akan berehat di sana untuk seketika, dan mungkin diberi makan oleh ibu bapa, sebelum mereka berjaya terbang ke udara dan kembali ke keselamatan pokok yang tinggi. [Juvenile calling, adult answering]
Helang Botak juvana adalah sama dengan saiz dewasa, tetapi berbeza dalam pewarnaan. Anda mungkin pernah melihat salah satu daripada burung ini tanpa menyedari ia adalah burung helang muda. Juvana itu berwarna coklat-coklat berbintik-bintik. Burung muda itu menyimpan bulu ini selama tiga atau empat tahun, sebelum matang menjadi dewasa yang tersendiri dan gelap dengan kepala dan ekor putih yang berbeza.
[Adult Bald Eagle call]
Anda boleh melihat gambar seekor Helang Botak muda — dan video seorang yang masih muda — apabila anda datang ke tapak web kami, BirdNote.org. Saya Mary McCann.
###
Diadaptasi daripada skrip yang ditulis oleh Frances Wood
Panggilan Helang Botak disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Makmal Ornitologi Cornell, Ithaca, New York. Juvana dirakam oleh GF Budney, dewasa oleh J. Storm.
Ambien dirakam oleh C. Peterson.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org Ogos 2016 / Julai 2022 Narator: Mary McCann

ID#080405BAEAKPLU BAEA-02b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *