Batu Bata Swift | Nota Burung

BirdNote®

Batu Bata Swift

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Common Swift flight calls, https://macaulaylibrary.org/asset/119450241]

Panggilan nada tinggi Common Swifts mengezum di atas kepala. Ia adalah bunyi yang dialu-alukan di seluruh Eropah pada musim panas. Swift biasa ialah penerbang pakar. Mereka melakukan segala-galanya di udara – mereka memberi makan, mereka mengawan, mereka bahkan tidur, semasa di atas sayap.

Tetapi burung walit datang ke bumi untuk bersarang – dan mereka tidak keberatan mempunyai manusia apabila mereka melakukannya. Burung Walit biasa terkenal kerana membina sarang mereka di cucur atap dan di bawah jubin bumbung dan gabel. Mereka menyesuaikan diri untuk memanfaatkan struktur yang dibina oleh kami.

Tetapi bangunan yang lebih baharu dan lebih anggun yang dibina hari ini tidak mempunyai jenis sudut dan celah yang sama — dan itu berita buruk untuk burung walit bersarang. Dalam 30 tahun yang lalu, bilangan burung walit di Great Britain telah berkurangan separuh.

Tetapi ada cara bijak untuk orang membantu. Ia dipanggil “bata pantas” — kotak sarang kecil yang direka untuk memadankan bahagian luar bangunan dan menyediakan sudut yang baik untuk burung walit bersarang.

Terdapat banyak gaya bata pantas, direka untuk digabungkan dengan semua jenis bahan binaan. Batu bata hanya perlu mempunyai lubang masuk bersaiz tepat dan rongga bersarang di dalamnya. Dan burung walit nampaknya menyayangi mereka.

Beberapa burung walit Amerika Utara akan bersarang di sekeliling bangunan juga. Tetapi mereka lebih suka lubang yang lebih besar, seperti cerobong asap. Kami juga boleh membina tapak sarangnya — ketahui lebih lanjut mengenai Menara Burung Cerobong di tapak web kami, BirdNote Dot Org.

Sehingga kali seterusnya, saya Mary McCann.

###

Penerbit: John Kessler

Penerbit Urusan: Jason Saul

Editor: Ashley Ahearn

Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone

Penolong Penerbit: Mark Bramhill

Pencerita: Mary McCann

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh

Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.

© 2019 BirdNote Julai 2019 / 2022

ID# APUAPU-01-2019-07-08 APUAPU-01

Rujukan:

Cara membuat rumah untuk burung seperti Burung Walit Biasa: https://www.rspb.org.uk/get-involved/activities/give-nature-a-home-in-y…

https://www.rspb.org.uk/our-work/conservation/conservation-and-sustaina…

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jun/18/swifts-tragic-dec…

https://you.38degrees.org.uk/petitions/save-our-swifts

Bina menara pantas cerobong anda sendiri! Ketahui lebih lanjut di laman web NC Audubon:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *