Batang Lalat Permulaan Terbaik: Apa yang Perlu Diperhatikan

Pengenalan kepada memancing terbang boleh menakutkan. Terdapat istilah yang berbeza, simpulan tambahan, dan gelendong tidak benar-benar digunakan untuk tuangan. Walau bagaimanapun, pancing lalat pemula yang baik, bersama-sama dengan peralatan memancing lalat tambahan untuk pemula boleh didapati dalam kit pra-pakej yang berguna.

Kombo memancing terbang terbaik untuk pemula datang dengan kerja-kerja: joran lalat pemula, kekili sebaik-baiknya sudah dimuatkan dengan penyandar, garis terbang dan tippet (dengan itu mengurangkan bilangan simpulan untuk dipelajari pada persimpangan ini), ditambah dengan beberapa lalat dan mungkin satu set forsep untuk menghilangkan lalat. Satu kelemahan dengan kombo yang telah dibungkus adalah anda mungkin tidak dapat “menguji” batang lalat dalam pembungkusan. Ini boleh menjadi sukar untuk dilakukan di kawasan dekat kebanyakan lorong kedai, tetapi sekurang-kurangnya anda boleh yakin bahawa berat garis dan rod adalah sepadan dengan baik. Dengan semua komponen yang diperlukan dibeli bersama, terdapat peluang yang lebih baik untuk keluar dan menyebat sedikit air.

Jika anda mendapat peluang untuk menguji joran lalat, joran lalat pemula yang terbaik harus “berasa baik.” Ia sepatutnya “whippy,” boleh memuat dan memunggah seperti mata air, namun tidak terus bergetar, jika itu masuk akal. Batang lalat pemula terbaik dipilih dengan pengalaman dan mengikut keutamaan peribadi. Jika kedai luar membenarkan anda menguji peralatan memancing terbang, rasakan perbezaan di tangan anda antara katakan, joran 5-6 berat dan joran 8-9 berat. Selepas anda meminta maaf kerana menolak topi pelanggan lain itu, uji perbezaan semasa anda menukar panjang dan jenama. Akhirnya, pancing lalat sepatutnya sukar untuk diletakkan.

Dan akhirnya, joran lalat pemula terbaik adalah yang akan digunakan. Dan ia tidak semestinya hanya untuk trout pelangi. Pilih joran lalat pemula sederhana panjang dan berat supaya pelbagai spesies boleh disasarkan seperti bluegill, bass dan pike. Apabila pengalaman diperoleh, anda akan belajar arah mana yang perlu dituju dengan joran seterusnya. Juga, perlu diingat bilangan bahagian batang lalat. Joran sepanjang 11 kaki itu mungkin terasa hebat tetapi jika ia adalah 1 keping dan tidak sesuai dengan hatchback anda, joran terbang 4 keping akan menjadi pilihan yang lebih baik.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *