Baru untuk Memancing Terbang? Cuba Baca Beberapa Buku Fly Fishing

Tidak lama dahulu seorang kenalan memberitahu dia berminat dengan memancing. Bolehkah saya mencadangkan beberapa buku memancing terbang, dia bertanya. Tidak lama kemudian saya dengan tegas mengangguk apabila saya mula tergagap-gagap untuk mencari jawapan yang betul.

Kebetulan pemancing terbang membeli buku secara tidak seimbang dengan jumlah mereka dalam dunia sukan memancing. Maksudnya, pancing lalat adalah sebahagian kecil daripada permainan besar, namun bilangan buku tentang pancing lalat jauh melebihi bilangan buku untuk jenis pancing lain. Pemerhatian saya yang tidak saintifik ialah penerbit buku oleh itu menghasilkan lebih banyak buku tebal mengenai pelbagai aspek memancing terbang daripada semua tajuk memancing lain kerana mereka menjual lebih banyak salinan bekas. Saya telah melawat banyak kedai Barnes & Noble yang bahagian memancingnya sangat berat untuk menerbangkan buku memancing.

Terdapat buku tentang memancing terbang sebagai sukan dan buku tentang cara menerbangkan ikan, yang pertama adalah bahan yang dibaca di kerusi berlengan dan yang kedua adalah panduan yang lebih teknikal kepada mekanik, peralatan dan kaedah yang terlibat dalam memancing terbang, serta asas memancing. .

Anda boleh melakukan carian untuk “buku memancing terbang terbaik” dan menemui ramai pihak berkuasa yang berpendapat bahawa ia bermakna bacaan yang baik yang menumpukan pada sebab orang menerbangkan ikan dan keseronokan yang mereka peroleh daripadanya serta berada di tempat yang indah di mana memancing terbang diamalkan, aliran trout yang tidak seimbang.

Fiksyen

Jika anda ingin diselitkan dengan percintaan, semangat, mistik, dan je ne se quoi sukan ini, maka anda harus membaca novel terkenal oleh David James Duncan dan Norman Maclean, serta karya pengalaman yang sangat celik oleh Tom McGuane, John Gierach, dan Robert Traver.

Buku panduan

Di bahagian buku panduan, rak buku saya sendiri yang tidak komprehensif menampilkan tajuk yang dikhaskan untuk memancing lalat di pantai, memancing lalat dalam air, teknik memancing lalat, topik memancing lalat khusus spesies, genre individu lalat meniru serangga, dan sebagainya. Terdapat juga banyak manual tentang teknik mengikat lalat am serta mengikat dan memancing jenis lalat tertentu.

Anda boleh belajar tentang simpulan dan teknik tuang daripada video, tetapi untuk mempelajari taktik, pilihan lalat, pembentangan dan seumpamanya, perhatikan minat anda – jika anda ingin mengikat, jenis air yang akan anda pancing, spesies apa , dsb. – dan cari satu buku tentang setiap aspek ini. Terdapat beberapa buku memancing terbang yang bagus untuk pemula, tidak lebih baik daripada yang dihasilkan oleh Tom Rosenbauer untuk Orvis. Panduan praktikal lama oleh AJ McClane, Joe Brooks, Ernest Schwiebert, dan Mark Sosin masih penting hari ini.

Satu kaveat, terutamanya jika anda membeli buku dalam talian: pastikan bahawa apa sahaja yang anda beli dikhaskan untuk memancing di Amerika Utara, kerana terdapat banyak buku memancing terbang (terutamanya berwarna dalam format besar) yang dikhaskan untuk topik Inggeris terutamanya, dan yang tidak meliputi spesies, perairan dan peralatan kita dengan secukupnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *