Bantu Kurangkan Eutrofikasi Tasik dengan Membuat Perubahan Ini

Jika anda meluangkan masa memancing dan menaiki bot di tasik kegemaran anda, anda mungkin sangat mengambil berat tentang melindunginya untuk dinikmati oleh generasi akan datang. Ini adalah sebab yang baik untuk mempelajari tentang eutrofikasi tasik dan mengetahui tentang perubahan yang boleh dibuat untuk membantu memperlahankan proses tersebut.

Apakah itu Lake Eutrophication?

Apakah eutrofikasi? Ringkasnya, eutrofikasi ialah proses semula jadi yang terhasil daripada pengumpulan nutrien (terutamanya fosforus dan nitrogen), dalam laluan air. Alga memakan ini nutrien dan membentuk buih di permukaan air. Apabila alga mereput, ia menghasilkan bau busuk dan mengurangkan jumlah oksigen terlarut, yang menyebabkan ikan membunuh dan mengurangkan nilai rekreasi tasik.

Aktiviti manusia sering mempercepatkan eutrofikasi tasik dengan menambahkan tahap nutrien berbahaya yang menjejaskan sumber semula jadi akuatik kita. Anda boleh menyumbang kepada pemuliharaan dan mencegah proses eutrofikasi tasik dalam komuniti setempat anda dengan membuat beberapa perubahan di sekitar rumah anda sendiri.

Kurangkan Baja Semasa Mempertimbangkan Masa

Apabila anda menyuburkan taman atau rumput anda, pertimbangkan masa dan jangan terlalu membaja. Menggunakan terlalu banyak baja pada masa yang salah adalah salah satu punca eutrofikasi. Sebagai contoh, jika anda meletakkan baja sebelum hujan lebat, kebanyakannya berkemungkinan akan berakhir di laluan air terdekat akibat air larian. Di samping itu, jika anda menggunakan terlalu banyak baja maka sebahagian yang baik daripadanya tidak akan diserap ke dalam tanah – hujan hujan seterusnya hanya akan mencuci lebihan baja ke dalam tasik atau sungai tempatan.

Gunakan Pencuci Tanpa Fosfat

Satu lagi cara mudah untuk mengurangkan eutrofikasi di tasik adalah dengan mengelakkan penggunaan sebarang detergen yang mengandungi fosfat. Mula menggunakan detergen dobi tanpa fosfat, detergen pinggan mangkuk, sabun bot dan bekalan basuh kereta. Terdapat banyak produk alternatif di pasaran hari ini yang tidak mengandungi fosfat atau nutrien lain, tetapi ia berfungsi dengan baik.

Buang Kumbahan Dengan Betul

Kurangkan beban nutrien yang menyumbang kepada eutrofikasi tasik daripada pembuangan kumbahan yang tidak betul. Jika anda mempunyai sistem septik, pastikan sistem sentiasa dibersihkan dan diselenggara. Anda juga harus mempertimbangkan bagaimana anda sedang melupuskan sisa haiwan peliharaan. Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA), cara paling selamat untuk membuang doggy doo adalah dengan menyiramnya ke dalam tandas. Ini mungkin kelihatan agak pelik, tetapi najis haiwan kesayangan anda akan menuju ke loji rawatan kumbahan. Proses rawatan air akan menghilangkan kebanyakan bahan pencemar sebelum najis yang sesat sampai ke tasik atau sungai. Selain itu, najis anjing tidak boleh digunakan sebagai baja kerana ia tidak sama dengan najis lembu atau najis ayam, yang kedua-duanya biasanya bermula sebagai tumbuh-tumbuhan dan secara amnya dianggap berkesan untuk mengitar semula nutrien ke dalam tanah.

Dengan mengambil langkah ini untuk membantu memperlahankan proses eutrofikasi tasik, anda memainkan peranan aktif dalam membantu melindungi sumber akuatik semula jadi kita sekarang dan untuk masa hadapan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *