Bagaimanakah kebanyakan Sauh Memegang Bot Rekreasi di Tempatnya?

Kawalan bot rekreasi adalah bahagian penting dalam cara menaiki bot. Ambil contoh memancing. Apabila anda menemui lokasi tertentu ikan koperasi, anda pasti mahu dapat tinggal di sana. Walaupun dalam air terbuka yang besar, tempat panas ini boleh menjadi sangat kecil. Jadi jika anda tahu jawapan kepada soalan, “bagaimana kebanyakan sauh memegang bot rekreasi di tempatnya,” anda akan mempunyai idea yang lebih baik untuk pemilihan sauh anda untuk bot rekreasi.

“Tetapi sauh adalah sauh, bukan?” Tidak. Sistem penambat bot berbeza-beza kerana bot dan keadaan berbeza-beza.

Komposisi Bawah

Contohnya, sauh bot terbaik untuk tasik dengan dasar lumpur atau berkelodak ialah sauh fluke, juga dikenali sebagai sauh Danforth. Ia agak ringan dan mudah disimpan kerana ia dilipat rata. Apabila digunakan, permukaan rata terbentang dan bertindak seperti penyodok, menggali ke dalam substrat yang lebih lembut. Untuk kawasan berbatu atau sungai, anda mungkin perlu mempertimbangkan penambat jenis grapnel, yang mempunyai lengan yang mencengkam batu apabila ia terhuyung dan diseret ke sisi.

Angin dan Saiz Bot

Bot yang lebih besar, di perairan yang lebih besar, akan memerlukan sauh dengan kuasa penahan yang lebih besar, seperti yang boleh dilihat dengan mana-mana carta saiz sauh fluke. Walau bagaimanapun, di kawasan yang kecil dan cetek, sauh untuk bot rekreasi seperti bot Jon di kolam ladang kecil atau kawasan terpencil yang dilindungi boleh menjadi berat yang kecil tetapi agak berat seperti sauh cendawan atau pun ye’ cinderblock lama. Di hujung skala yang lain, pemancing bass kejohanan kini bergantung pada sistem penambat air cetek elektronik yang licin yang menggunakan hidraulik untuk mendorong satu atau dua joran ke bahagian bawah. Apabila ikan berhenti menggigit, hanya tekan butang atau pedal dan joran dinaikkan untuk membiarkan pemancing bergerak ke lokasi yang mungkin seterusnya.

Tempoh penginapan

Adalah idea yang baik untuk menyediakan pelbagai pilihan sauh dalam bot anda. Sauh yang digunakan untuk membantu kekal berlabuh semalaman mungkin tidak akan menjadi sauh yang sama yang anda gunakan jika anda membuat banyak perhentian dan perlu menarik dan bergerak dengan cepat.

Sebaik sahaja anda mempunyai idea tentang cara kebanyakan sauh memegang bot rekreasi di tempatnya, anda harus mempelajari satu atau dua simpulan untuk memastikan sauh tidak hanya menjadi struktur ikan. Kemudian, jika pendaftaran bot anda dikemas kini, anda hanya perlu mencari ikan dan anda boleh tinggal di sana selama yang anda mahu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *