Bagaimana warna menarik burung penyanyi meletakkan mereka dalam risiko

Burung penyanyi yang cerah dan berwarna unik berisiko lebih tinggi untuk kepupusan dan lebih cenderung untuk diperdagangkan sebagai haiwan peliharaan, menurut penyelidik melaporkan dalam Biologi Semasa pada 15 September. Para penyelidik juga meramalkan bahawa hampir 500 spesies burung tambahan, kebanyakannya tinggal di kawasan tropika, berisiko untuk perdagangan masa depan berdasarkan warna unik dan diingini mereka.

“Nilai estetik adalah bahagian penting dalam cara orang menghargai alam semula jadi,” kata Rebecca Kanan Universiti Durham, UK “Walau bagaimanapun, terdapat potensi konflik apabila apa yang mendorong sesetengah orang untuk melindungi spesies tertentu adalah perkara yang sama yang membuatkan orang lain ingin memilikinya. mereka. Burung penyanyi sangat dicari dalam perdagangan haiwan peliharaan, terutamanya untuk lagu-lagu mereka yang indah. Walau bagaimanapun, burung penyanyi juga boleh berwarna-warni – sifat yang sangat diingini dalam spesies lain yang biasa diperdagangkan, seperti burung kakak tua.”

Dalam kajian baharu mereka, Kanan dan rakan sekerja termasuk Brett Scheffers dari University of Florida, Gainesville meneroka peranan antagonis nilai estetik dalam pemuliharaan biodiversiti. Mereka menggunakan metrik warna baru untuk menilai estetika kumpulan burung, di seluruh dunia dan pokok kehidupan burung.

Bali Myna, hak cipta Dubi Shapiro, daripada galeri burung selancar

Analisis mereka menunjukkan bahawa kawasan tropika adalah pusat warna burung, dengan masing-masing 91% dan 65% daripada himpunan burung penyanyi yang paling pelbagai dan berwarna unik di dunia. Mereka melaporkan bahawa perdagangan haiwan peliharaan, yang menjejaskan 30% daripada semua spesies burung, menyasarkan kelompok burung yang berkaitan dan berwarna unik. Mereka kemudiannya mengenal pasti 478 spesies burung yang mungkin berisiko untuk diperdagangkan pada masa hadapan berdasarkan warna yang menarik.

“Kami terkejut melihat kekuatan warna kecerunan latitud; walaupun apabila anda mengambil kira bilangan spesies yang lebih banyak di kawasan tropika, kepelbagaian warna di kawasan tropika mengecilkan semua kawasan lain,” kata Senior.

Walaupun seseorang mungkin menjangkakan warna biru, oren dan kuning yang cemerlang akan menyebabkan spesies berisiko, para penyelidik juga terkejut apabila mendapati bahawa putih tulen adalah warna unik yang ditemui dalam banyak spesies yang dicari, seperti Bali Myna yang terancam. Penemuan keseluruhan menyerlahkan bahawa ciri warna yang sama yang membuatkan sesetengah orang sanggup mengembara ke seluruh dunia untuk melihat burung melalui teropong juga berpotensi meletakkan mereka berisiko untuk perdagangan haiwan peliharaan. Penemuan ini mempunyai implikasi penting untuk pemuliharaan.

“Memahami apa yang mendorong perdagangan adalah penting untuk mengenal pasti spesies berisiko yang berpotensi memerlukan perlindungan yang lebih proaktif daripada perangkap,” kata Senior. “Perdagangan mempunyai kapasiti untuk dikawal selia dan diurus secara mampan dengan pemahaman yang lebih baik tentang perkara yang didagangkan serta di mana dan mengapa perdagangan berlaku. Kehilangan spesies berwarna-warni juga secara langsung menghakis nilai estetik, yang bermasalah kerana, baik atau buruk, nilai inilah yang sering memotivasikan dan membiayai usaha pemuliharaan.”

Dalam kajian akan datang, mereka berharap dapat menguraikan lebih banyak faktor yang memainkan peranan dalam variasi serantau dalam corak perdagangan di kalangan burung. Mereka juga ingin meneroka peranan warna dalam perdagangan kumpulan haiwan dan tumbuhan lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *