Bagaimana Perjalanan Memancing Membantu Memulihara Sumber Asli Akuatik

Adakah anda tahu bahawa apabila anda membeli atau memperbaharui lesen memancing anda, dana tersebut digunakan untuk memulihara sumber semula jadi akuatik kita? Memang betul. Anda mengambil bahagian dalam pemuliharaan melalui penyertaan apabila anda membeli lesen memancing, membayar pendaftaran bot anda, membeli peralatan memancing, atau mengisi bot anda dengan bahan api.

Anda mungkin bertanya kepada diri sendiri bagaimana pemuliharaan sumber semula jadi melalui penyertaan berfungsi. Ia agak mudah, sebenarnya. Dana daripada jualan lesen memancing, sebagai tambahan kepada dana daripada cukai ke atas peralatan dan bahan api bot, digunakan untuk projek pemuliharaan seperti pengurusan habitat, pendidikan pemuliharaan hidupan liar, akses bot dan menangkap ikan, tinjauan dan penyelidikan ikan, dan program stok ikan.

Ketahui lebih lanjut tentang usaha pemuliharaan ini supaya anda memahami cara ia memberi manfaat kepada persekitaran akuatik kita.

Pengurusan Habitat

Dana disalurkan untuk memulihkan, meningkatkan dan mengurus habitat air tawar dan air masin milik awam. Ini memberi manfaat kepada ikan dan hidupan liar yang bergantung kepada sumber ini serta pemancing dan bot yang menggunakan perairan tersebut untuk rekreasi.

Pendidikan

Dana lesen memancing digunakan untuk program pendidikan yang memperkenalkan pemancing baharu kepada sukan ini dan mengajar mereka asas pemuliharaan. Dengan semakin ramai orang di atas air pada masa kini, terdapat keperluan yang lebih besar untuk pendidikan mengenai topik seperti pengenalan spesies ikan, peraturan memancing dan teknik tangkapan dan pelepasan yang betul.

Akses Bot dan Memancing

Dana yang dikutip daripada cukai ke atas peralatan memancing, bahan api dan duti import ke atas peralatan dan kapal layar digunakan untuk projek akses bot dan memancing. Wang itu disalurkan kepada agensi negeri yang sesuai untuk aktiviti penyelidikan, pengurusan dan pembangunan yang berkaitan dengan akses ikan sukan dan bot.

Tinjauan dan Penyelidikan Ikan

Tinjauan dan penyelidikan adalah aktiviti pengumpulan data penting yang sangat membantu berkaitan dengan aktiviti pemuliharaan di peringkat negeri. Bergantung pada jenis tinjauan atau penyelidikan, soalan boleh terdiri daripada profil pengguna untuk membantu memahami dengan lebih baik demografi memancing dan berperahu yang sumber semula jadi akuatik atau spesies pemancing ikan rasa mungkin memerlukan penilaian.

Stok Ikan

Stok dari pusat penetasan ikan boleh membantu menyediakan peluang memancing untuk beribu-ribu pemancing. Dalam banyak kes, populasi ikan telah berkurangan akibat perubahan kepada persekitaran akuatik. Stok membantu mengekalkan atau meningkatkan populasi manakala ahli biologi bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mencari dan menangani faktor yang membawa kepada penurunan populasi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *