Bagaimana Pengurusan Penetasan Ikan Menyokong Pemuliharaan

Pada zaman awal tamadun Amerika, peneroka tidak boleh hanya membeli daging dan menghasilkan di pasaran kejiranan seperti yang kita lakukan hari ini. Mereka bergantung pada memburu, bertani, dan menangkap ikan untuk menyara diri dan keluarga mereka. Pada masa itu, tidak ada had penuaian pada ikan atau sekatan saiz tentang saiz yang boleh disimpan. Banyak spesies telah ditangkap secara berlebihan dan ini membawa kepada penurunan cepat dalam populasi ikan. Orang ramai mula memahami keperluan untuk pemuliharaan untuk melindungi sumber berharga ini. Banyak negeri di en AS menjual lesen memancing dan menggunakan dana ini untuk tujuan pemuliharaan.

Penetasan ikan telah ditubuhkan pada tahun 1872 dan, hari ini, ditemui di seluruh Amerika Syarikat. Penetasan ialah kemudahan saintifik di mana pembiakan dan penetasan tiruan boleh membantu mengisi semula spesies ikan yang terancam dan memelihara spesies ikan asli. Dengan pengurusan penetasan ikan yang betul, ikan yang diternak di tempat penetasan dilepaskan semula ke alam liar apabila ia cukup besar untuk hidup sendiri.

Beberapa faedah sistem penetasan ikan termasuk:

  • Menyediakan peluang pendidikan, jangkauan dan penyelidikan yang berharga
  • Bantuan dalam usaha pemuliharaan
  • Populasi semula spesies ikan asli
  • Kolam stok dan tasik untuk faedah pemancing rekreasi
  • Dijual untuk makanan

Sistem Penetasan Ikan Kebangsaan (NFHS), sebuah program Perkhidmatan Ikan & Hidupan Liar AS, mengendalikan lebih 140 penetasan di seluruh Amerika Syarikat dan telah menghasilkan lebih banyak program pemulihan nasional. NFHS bekerjasama dengan rakan kongsi di seluruh negara seperti negeri, pemilik tanah, suku kaum dan pihak berkepentingan, untuk mencipta dan mengekalkan populasi ikan yang sihat. NFHS adalah contoh utama pengurusan penetasan ikan yang berkesan.

Walaupun pengurusan penetasan ikan adalah elemen penting dalam pemuliharaan, tiada apa yang menggantikan amalan memancing yang bertanggungjawab. Apabila masa berubah, pemancing telah menjadi penyokong paling aktif untuk pemuliharaan ikan, hampir dengan keperluan. Sepanjang hayat kita, kita telah mengalami penurunan ketara dalam populasi ikan dan untuk melindungi sumber yang sangat kita sayangi, kita mesti menunjukkan amalan yang baik dan mengajar generasi akan datang melakukan perkara yang sama.

Baca lebih banyak petua memancing dan pemuliharaan dan pastikan anda mendapatkan lesen memancing anda yang membantu membiayai program pemuliharaan di seluruh negara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *