Bagaimana Penangkapan Ikan Secara Haram Mempengaruhi Eko-Sistem Kami

Penangkapan ikan secara haram boleh menyebabkan populasi ikan berkurangan dan boleh menjejaskan ekosistem akuatik kita. Walaupun agensi negeri dan penggubal dasar perikanan memberi tumpuan kepada cara menghentikan aktiviti penangkapan ikan secara haram, ia tetap menjadi cabaran. Sebagai pemancing yang beretika, anda perlu dididik tentang cara mengelakkan penangkapan ikan secara haram sambil berkongsi mesej tentang pemuliharaan memancing.

Penangkapan ikan secara haram boleh menjejaskan ekosistem akuatik kita dalam beberapa cara, tetapi berikut adalah beberapa kesan negatif.

1. Kaedah penangkapan ikan secara haram boleh menyebabkan spesies tertentu ditangkap secara berlebihan sehingga hampir pupus. Penangkapan ikan yang berlebihan memberi kesan negatif terhadap biodiversiti akuatik kerana setiap tumbuhan dan haiwan memainkan peranan khas dalam menjaga keseimbangan ekosistem. Sentiasa semak peraturan memancing untuk negeri anda dan patuhi semua had beg, had saiz dan kaedah memancing yang sah.

2. Spesies tangkapan sampingan (tidak disasarkan) selalunya ditangkap secara tidak sengaja dan dilepaskan secara tidak wajar dengan sedikit atau tiada peluang untuk terus hidup. Memandangkan adalah menyalahi undang-undang untuk memiliki mana-mana spesies yang tidak berada dalam peraturan negeri, pemancing rekreasi harus mengikut kaedah tangkapan dan pelepasan yang betul supaya mana-mana spesies tangkapan sampingan selamat dilepaskan kembali ke habitat asal mereka. Contoh tangkapan sampingan boleh termasuk ikan juvana atau penyu.

3. Kaedah penangkapan ikan secara haram menyumbang kepada kemusnahan habitat akuatik atau jumlah tangkapan sampingan yang tinggi. Sebagai contoh, di negeri Florida, peraturan menyatakan bahawa ikan permainan air tawar tidak boleh diambil dengan menggunakan sebarang peranti terapung bebas, tidak bersambung, atau dengan mengambil ikan atau hidupan liar dengan senjata api, bahan letupan, elektrik, pistol lembing, racun atau lain-lain. bahan kimia. Sesetengah negeri juga melarang penggunaan gewang atau tali pancing yang mempunyai lebih daripada tiga mata kail.

4. Alat pancing dan alat pancing yang tertinggal boleh memusnahkan kerana terus menangkap atau menjerat haiwan. Dermaga memancing ialah contoh kawasan yang anda mungkin melihat bukti perkara ini. Jaring atau tali yang dibuang secara haram boleh dililit pada cerucuk jeti yang menyebabkan haiwan seperti ikan atau burung terperangkap.

Berita baiknya ialah anda boleh menunjukkan contoh dengan mempelajari cara memancing secara bertanggungjawab, dengan melaporkan aktiviti penangkapan ikan secara haram dan dengan membuat pilihan makanan laut yang mampan. Malah, tindakan mudah untuk membeli lesen memancing anda membantu menyumbang kepada program pemuliharaan negeri termasuk pengurusan perikanan, perlindungan habitat dan pendidikan memancing.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *