Bagaimana Memukul Kekili Berputar dengan Tali Jalinan

Apabila belajar cara menggiling kekili berputar dengan garisan jalinan, pastikan anda bermula dengan jumlah dan berat garisan yang betul untuk kekili tersebut. Kebanyakan kekili berputar mempunyai kapasiti talian yang disyorkan dan penarafan garisan yang dicetak tepat pada gelendong.

Mengapa anda ingin menggunakan garisan jalinan pada kekili berputar? Ramai pemancing merasakan bahawa jalinan adalah tali pancing terbaik untuk kekili berputar kerana ia memancar lebih jauh dan mempunyai lebih sensitif daripada monofilamen.

Langkah satu

Gunakan simpul arbor untuk memasang dan melilitkan monofilamen seberat 8 hingga 10 paun pada kekili anda. Jumlah sandaran dan garisan yang tepat yang perlu anda gunakan semasa menjilati kekili berputar akan bergantung pada kapasiti talian kekili tersebut. Sebagai contoh, rancang untuk menggunakan kira-kira 20 hingga 30 ela sandaran monofilamen untuk kekili saiz 2500 yang mempunyai kapasiti garisan 240 ela apabila dikili dengan garisan jalinan 10 paun (monofilamen mempunyai diameter lebih tebal daripada jalinan).

Ini adalah salah satu langkah yang paling penting untuk diingati semasa mempelajari cara memasang garisan pada gelendong berputar kerana sandaran monofilamen akan mencengkam arbor gelendong lebih baik daripada jalinan, yang akan menghalang garisan jalinan daripada tergelincir di sekeliling gelendong.

Langkah Kedua

Seterusnya, dengan jaminan gelendong terbuka, ambil hujung tag garisan jalinan daripada gelendong plastik pengeluar, masukkannya ke bawah melalui pemandu rod, dan kemudian gunakan simpulan uni berganda untuk memasang hujung tag pada sandaran monofilamen pada garisan jalinan (apabila berlatih cara memasang garisan pada kekili berputar, anda mungkin mendapati simpulan Albright atau simpulan darah berfungsi dengan baik, tetapi uni berganda adalah simpulan yang mudah untuk dimulakan).

Langkah Ketiga

Tutup ikat jamin supaya gelendong terpasang, tegangkan pada garisan, dan lilitkan garisan jalinan dari gelendong pengilang plastik dan ke gelendong di atas monofilamen. Apabila belajar cara mencanai gelendong berputar dengan jalinan, adalah penting bahawa garisan itu dilepaskan daripada gelendong plastik pengeluar mengikut arah lawan jam dengan bahagian atas gelendong menghadap anda (label sebelah atas) untuk mengelakkan sebarang pusingan garisan.

Langkah Keempat

Teruskan meletakkan garisan pada gelendong berputar sehingga garisan jalinan berada dalam lingkungan 1/8 inci dari tepi.

Langkah Kelima

Setelah gelendong berputar sepenuhnya digulung, potong jalinan berhampiran gelendong plastik pengeluar. Selepas langkah terakhir ini, anda boleh mengikat pada perambut dan gewang atau mata kail anda.

Memandangkan anda telah mempelajari lima langkah yang berkaitan dengan cara mengikat kekili berputar dengan jalinan, anda mungkin juga ingin membaca tentang kelebihan menggunakan tali pancing monofilamen semasa memancing di luar pesisir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *