Bagaimana Evolusi membentuk semula Woodcock

Nota Burung®

Bagaimana Evolusi membentuk semula Woodcock

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[American Woodcock]

Semasa burung pergi, nampaknya tiada apa-apa yang tipikal tentang American Woodcock. Secara teknikalnya ia adalah pencungkil pasir, tetapi mempunyai badan yang gemuk, bulat, paruh panjang yang lucu dan lurus – dan ia hidup di atas tanah di dalam hutan. Mungkin tidak pernah melihat pantai atau lumpur. [American Woodcock]

Mata ayam jantan adalah besar, dan terletak tinggi dan jauh ke belakang di atas kepalanya – terletak sedemikian rupa sehingga mungkin mempunyai penglihatan panoramik di atas dan di belakang, untuk mengesan pemangsa yang berpotensi. Dan ia perlu berjaga-jaga, kerana ia menghabiskan banyak masa dengan paruhnya yang panjang dicucuk ke dalam tanah, untuk mencari cacing tanah. Ayam kayu berkemungkinan tidak dapat melihat hujung paruhnya, tetapi ia sebenarnya tidak perlu. Hujung bil dimuatkan sepenuhnya dengan reseptor deria yang pelbagai.

Apabila evolusi menolak mata besar ayam hutan itu lebih jauh ke belakang dalam tengkorak, sesuatu terpaksa memberikan secara anatomi. Jadi bukaan telinga ayam kayu kini diletakkan di bawah mata, bukannya di belakang, seperti kebanyakan burung. Dan cerebellumnya, bahagian otak yang mengendalikan kawalan otot, tidak lagi seperti yang terdapat pada kebanyakan burung – di bahagian belakang tengkorak. Ia berakhir di bawah seluruh otak, tepat di atas kolum tulang belakang. Penyesuaian terhadap persekitarannya telah, pada asasnya, menjadikan otak ayam kayu terbalik.

Untuk BirdNote saya Mary McCann

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. American Woodcock [100723] direkodkan oleh WL Hershberger.
‘Scotch Strathspey and Reel’ oleh Percy Grainger yang dipersembahkan oleh John Eliot Gardiner & Monteverdi Choir, Universal International Music.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black
© 2015 Tune In to Nature.org Januari 2015/2019/2022 Narator: Mary McCann

ID# AMWO-03-2015-01-20AMWO-03

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *