Bagaimana Data Ikan Melindungi Ekosistem Akuatik

Ahli biologi perikanan dan pengurus ekosistem akuatik lain secara berkala mengumpulkan data daripada populasi ikan yang boleh digunakan untuk pemuliharaan tempat memancing tempatan. Dengan menggunakan pelbagai kaedah persampelan mereka boleh memantau, contohnya, sejauh mana ikan membiak di alam liar. Mereka juga boleh menganggarkan kadar pertumbuhan ikan dengan memeriksa struktur badan keras yang berbeza, bergantung kepada spesies.

Kaedah Penyelidikan Perikanan Terhadap Populasi Ikan

Struktur penuaan yang paling boleh dipercayai untuk dram dan walleye air tawar, popular dalam banyak ekosistem akuatik, ialah satu set tulang bulat di bahagian belakang kepala yang dipanggil otoliths. Malangnya, untuk mengakses “kotak hitam” rakaman pertumbuhan ini, jika anda mahu, beberapa ikan ini mesti menuju ke kuali besar di langit. Umur ikan keli didapati dengan penyingkiran satu tulang belakang dada, yang tidak lama lagi sembuh. Dan kemudian terdapat jenis ikan yang paling bertuah seperti bass largemouth, yang boleh berumur dengan mengumpul beberapa sisik dari kawasan tertentu.

Juruteknik penyelidikan perikanan kemudian menyediakan sampel ini. Otolith dan duri dipotong menjadi lapisan nipis dan kemudian dipasang pada slaid mikroskop, bersama-sama dengan sisik, yang sudah cukup nipis. Mereka kemudian menggunakan mikroskop berkuasa tinggi, dipasangkan dengan perisian komputer pengukur tepat untuk memeriksa dan mengukur corak.

Sama seperti mengira cincin pertumbuhan pokok, akan ada cincin pada struktur pertumbuhan ini. Apabila jarak cincin yang luas, ikan membesar dengan cepat seperti ketika air suam dan ikan aktif. Apabila cincin ketat, itu bermakna pertumbuhan ikan lambat, seperti semasa musim sejuk. Oleh itu, kita boleh mula menganggarkan tahun yang dialami ikan.

Faktor Lain yang Mempengaruhi Kadar Pertumbuhan Ikan

Kajian terhadap ekosistem akuatik yang berbeza telah menunjukkan bahawa walaupun kadar pertumbuhan sangat berkorelasi dengan suhu dan latitud, (ikan bes tumbuh lebih cepat di perairan selatan disebabkan hari yang lebih panjang dan tempoh panas yang lebih lama) ini bukanlah sains yang tepat. Tekanan seperti aktiviti bertelur boleh melambatkan pertumbuhan. Dan terdapat spesies yang mungkin bertelur lebih daripada sekali setahun.

Populasi ikan yang semakin tua memerlukan peralatan saintifik khas dan banyak amalan. Tetapi dengan saiz sampel yang cukup besar, maklumat tentang kadar pertumbuhan dan faktor yang mempengaruhi boleh digunakan untuk mengurus dan memulihara sumber akuatik seperti tempat memancing tempatan anda dan memaksimumkan peluang memancing untuk semua orang.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang pemuliharaan ekosistem akuatik? Juga jangan lupa bahawa apabila anda membeli lesen memancing, anda membantu memulihara laluan air kami untuk generasi akan datang.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *