Bagaimana dan di mana untuk mendapatkan apa yang anda perlukan

Lesen menaiki bot adalah berbeza daripada pendaftaran bot, tetapi di banyak negeri anda perlu memiliki kedua-duanya. Yang terakhir adalah kewajipan tahunan, seperti mendaftarkan kenderaan bermotor. Yang pertama adalah keperluan sekali sahaja.

Tidak sukar untuk memahami cara mendapatkan lesen bot anda. Untuk mendapatkan lesen sedemikian, anda mesti mengikuti kursus keselamatan bot, juga dikenali sebagai kursus pendidikan keselamatan bot atau ringkasnya “kursus bot,” dan terdapat banyak petua lesen bot yang boleh anda temui dalam talian. Selepas mengikuti kursus menaiki bot, anda akan menerima dokumen (aka “lesen”) yang mengesahkan telah menamatkan kursus tersebut. Ini mungkin diperlukan untuk mengendalikan bot bermotor, dan/atau mendaftar bot bermotor, di negeri asal anda. Di sesetengah negeri, kursus ini hanya diperlukan untuk pengendali muda (umur 12 hingga 20).

Walaupun kursus itu tidak diperlukan kerana umur atau keadaan tempat tinggal anda, adalah berfaedah untuk mengambil kursus ini untuk mendapat pendidikan yang lebih baik tentang hal keselamatan menaiki bot, etika, peraturan pelayaran, undang-undang tempatan dan topik yang berkaitan. Berikut ialah maklumat tentang faedah kursus sedemikian, yang selalunya percuma atau mempunyai yuran nominal.

Petua lesen bot untuk Mendapatkan Lesen Bot Anda

Penyelesaian kursus berperahu diperlukan di banyak negeri untuk mengendalikan bot bermotor; petua lesen bot ini akan membantu anda mencari dan mengikuti kursus sedemikian.

  1. Ketahui perkara yang diperlukan untuk mengendalikan bot bermotor di negeri anda.
  2. Lihat apa yang negeri anda terima sebagai kursus yang sah. Secara amnya, ini adalah kursus yang diluluskan oleh Persatuan Kebangsaan Pentadbir Undang-undang Bot Negeri (NASBLA) dan diiktiraf oleh Pengawal Pantai AS.
  3. Lihat jika negeri menawarkan/memerlukan kursusnya sendiri.
  4. Semak sama ada kursus yang diluluskan boleh diambil dalam talian (biasanya dengan bayaran), atau ditadbir secara tempatan. Di tempat saya tinggal, terdapat banyak aktiviti berperahu, dan dua Pembantu Pengawal Pantai AS tempatan menawarkan kursus yang diluluskan kerajaan beberapa kali setahun.

Di mana untuk mendapatkan lesen bot anda

Walaupun tidak penting kepada pihak berkuasa cara mendapatkan lesen bot anda, pertimbangkan untuk mengikuti kursus yang diberikan tempatan secara peribadi. Pentadbir sudah pasti akan biasa dengan isu navigasi tempatan, corak trafik dan keanehan, yang anda tidak akan pelajari melalui kursus dalam talian. Selain itu, interaksi dengan rakan bot tempatan, dan soalan atau isu yang mereka bangkitkan, boleh mencerahkan. Petua lesen bot, serta petua navigasi tempatan, mungkin terbukti sangat membantu. Ketahui tempat untuk mendapatkan lesen bot anda di negeri anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *