Bagaimana, bila dan di mana untuk meletakkan benam pada tali pancing

Sinkers ialah pemberat yang diperbuat daripada plumbum yang dituangkan yang boleh diikat atau dilekatkan pada pancing anda untuk menyebabkan umpan tenggelam ke kedalaman tertentu. Gaya dan berat akan bergantung pada keadaan seperti kedalaman air, saiz umpan dan kekuatan semasa. Perkara utama ialah meletakkan bejana dengan cara yang tidak menjejaskan persembahannya atau betapa menariknya umpan anda kepada ikan. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan bila dan di mana untuk meletakkan sinker pada tali pancing dan juga cara meletakkan sinker pada tali pancing. Apabila bercakap tentang peralatan memancing, sinker adalah barang ruji yang harus disimpan dalam kotak peralatan anda pada setiap masa.

Di mana untuk meletakkan sinker pada tali pancing

Tempat meletakkan benam pada tali pancing berbeza-beza bergantung pada kerumitan pelantar dan persembahan umpan yang dimaksudkan. Terdapat banyak bentuk dan saiz sinker, masing-masing bertujuan untuk kegunaan tertentu dalam memancing. Cara meletakkan sinker pada tali pancing bergantung pada gaya sinker. Ini adalah sinker yang paling biasa digunakan dalam memancing:

pukulan berpecah

Berat bulat kecil dengan celah di tengah. Bagi cara memasang tali pancing dengan sinker ini, anda hendaklah memegang tali pancing dengan mencubitnya menggunakan jari atau tang. Kebanyakan pelantar talian tunggal menggunakan monofilamen atau perambut fluorokarbon yang kuat antara talian dan pelantar terminal. Apabila digunakan dengan gabus di atas perambut, ia meletakkan satu atau dua pukulan belah dua hingga tiga inci di atas cangkuk.

teras getah

Pemberat memanjang dengan alur bergaris getah. Pasti anda telah melihatnya dan anda tertanya-tanya, bagaimana untuk mengikat tali paip dan berpusing? Ia menggunakan talian paip jenis ini. Masukkan garis panduan ke dalam slot dan putar getah untuk mengikatnya.

meluncur

Bejana gelongsor, seperti bejana telur, mempunyai lubang di tengah. Ini sering digunakan untuk memancing hanyut atau dasar dan boleh dipasang di atas perambut dengan menguncinya dengan pusing dan menambah manik plastik untuk melindungi simpulan.

Diikat

Sinker yang diikat mempunyai cincin tembaga kecil, gelung atau mata acuan yang menonjol dari atas atau bawah di mana simpulan boleh diikat dengan mudah. Mereka sering digunakan untuk air yang lebih dalam dan arus yang lebih kuat. Sekali lagi, lokasi berbeza untuk platform yang lebih kompleks.

Seperti biasa, pastikan anda mempunyai lesen memancing yang aktif sebelum anda mencecah air. Jika anda sudah bersedia untuk mengembangkan pengetahuan rigging anda, baca lebih lanjut tentang cara mengikat simpulan memancing terbaik dan cara memancing. Dan ingat, amalan membuat sempurna, jadi pergi ke sana dan ubah pengetahuan anda menjadi tindakan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *