Bagaimana, Bila dan Di Mana Meletakkan Sinkers pada Tali Pancing

Sinkers ialah pemberat yang diperbuat daripada plumbum yang dituangkan yang boleh diikat atau diikat pada pancing anda untuk membantu umpan anda tenggelam ke kedalaman tertentu. Gaya dan berat akan bergantung pada keadaan seperti kedalaman air, saiz umpan dan kekuatan arus. Perkara utama adalah untuk melekatkan bejana dengan cara yang tidak menjejaskan persembahan anda atau betapa menariknya umpan anda kepada ikan. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan masa dan tempat untuk meletakkan sinker pada tali pancing dan juga cara meletakkan sinker pada tali pancing. Apabila bercakap tentang peralatan memancing dan alat pancing, sinker adalah barang ruji yang harus disimpan dalam kotak peralatan anda pada setiap masa.

Di mana untuk meletakkan sinker pada tali pancing:

Tempat meletakkan benam pada tali pancing berbeza-beza bergantung pada kerumitan pelantar dan persembahan umpan yang dimaksudkan. Terdapat banyak bentuk dan saiz sinker, masing-masing bertujuan untuk kegunaan tertentu dalam memancing. Cara meletakkan sinker pada tali pancing bergantung pada gaya sinker. Berikut adalah sinker yang paling biasa digunakan dalam memancing.

  • Pukulan berpecah – kecil, berat bulat dengan celah di tengah, jepit pada tali pancing dengan mencubit tutup menggunakan jari atau tang. Kebanyakan pelantar satu talian menggunakan monofilamen yang kukuh atau perambut fluorokarbon antara tali pancing dan alat terminal. Apabila digunakan dengan bobber di bahagian atas perambut, letakkan satu atau dua pukulan belah dua atau tiga inci di atas cangkuk.
  • Teras getah – pemberat memanjang dengan alur bergaris getah. Masukkan garis perambut ke dalam alur dan putar getah untuk selamat.
  • gelongsor – Bejana gelongsor, seperti bejana telur, mempunyai lubang di tengahnya. Ini sering digunakan untuk memancing hanyut atau dasar dan boleh dipasang di atas perambut dengan mengikat dengan pusing dan menambah manik plastik untuk melindungi simpulan.
  • Diikat – Sinker yang diikat mempunyai cincin tembaga kecil, gelung atau mata acuan yang menonjol dari atas atau bawah di mana simpulan boleh diikat dengan mudah. Ini sering digunakan untuk air yang lebih dalam dan arus yang lebih kuat. Sekali lagi, penempatan berbeza untuk pelantar yang lebih kompleks.

Seperti biasa, pastikan anda mempunyai lesen memancing yang aktif sebelum mencecah air. Jika anda sudah bersedia untuk membina pengetahuan rigging anda, baca lebih lanjut tentang cara mengikat simpulan memancing yang terbaik. Dan ingat, amalan membuat sempurna jadi keluar dan ubah pengetahuan anda menjadi tindakan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *