Aspek Strategi Pemuliharaan Ikan

Untuk membantu mengekalkan kualiti penangkapan ikan di AS, pelbagai strategi pemuliharaan ikan digunakan. Pengurusan perikanan merupakan satu tugas yang rumit kerana sistem akuatik sentiasa berada dalam keadaan turun naik dan kaedah pemeliharaan ikan cuba memenuhi matlamat kaki pancing yang turut berubah dari semasa ke semasa.

Peraturan untuk strategi pemuliharaan ikan ditentukan oleh sumber yang berbeza yang boleh berada di peringkat persekutuan, negeri dan/atau tempatan, bergantung pada saiz dan lokasi badan air. Pengurus perikanan dan ahli biologi mengumpul dan merekodkan data pensampelan dan cuba menggunakan maklumat ini dalam kaedah pemuliharaan ikan mereka untuk melindungi dan memaksimumkan potensi penangkapan ikan. Data tentang habitat dan masa pemijahan, kadar pertumbuhan ikan, dan kualiti air semuanya masuk ke dalam penetapan peraturan, yang merupakan bahagian penting dalam mana-mana strategi pemuliharaan ikan.

Setelah peraturan ditetapkan, pegawai pemuliharaan melakukan yang terbaik untuk menguatkuasakan peraturan ini. Walau bagaimanapun, adalah penting bagi setiap pemancing memahami kepentingan pemuliharaan ikan dan mematuhi peraturan ini walaupun tidak sentiasa dipantau. Setiap orang mesti “bermain mengikut peraturan” atau peraturan dan keberkesanan kaedah pemeliharaan ikan mungkin menderita untuk semua orang.

Tangkap dan lepaskan adalah bahagian penting dalam kebanyakan strategi pemuliharaan ikan, tetapi hanya mengetahui untuk melepaskan ikan tidak mencukupi. Untuk meningkatkan kemandirian, pemancing perlu memperoleh kemahiran dengan teknik tangkapan dan pelepasan tentang cara bertarung, mata kail yang hendak digunakan dan cara mengendalikan setiap spesies selepas mendarat. Ikan memang lazat tetapi terdapat pilihan hebat untuk pelekap kulit seperti replika, lukisan seni atau gambar supaya trofi besar itu dapat membantu memastikan sistem seimbang dan mungkin juga menggembirakan pemancing lain.

Hanya dengan memperbaharui lesen memancing, pemancing memberi sumbangan besar kepada strategi pemuliharaan ikan. Dana yang dijana digunakan untuk usaha seperti penyelidikan perikanan tambahan, perlindungan habitat, pendidikan dan stok. Sesuatu untuk difikirkan apabila anda mendarat hebat.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *