Asas Peralatan Memancing Selancar Konvensional

Setiap tahun, berjuta-juta pemancing melanda seluruh negara. Ada yang menangkap ikan merah, snook dan bicu manakala yang lain mencari ikan belang, ikan biru atau trout laut. Peralatan dan teknik memancing untuk meluncur adalah berbeza daripada yang digunakan di pedalaman, jadi mari kita lihat beberapa asas peralatan memancing.

Keperluan Peralatan Memancing Melayari

Palam dan joran umpan hidup hendaklah antara 10 dan 12 kaki panjang, dalam aksi sederhana pantas, mampu melontar palam dan sudu antara 1 dan 3 auns. Kekili berputar dan konvensional harus mempunyai banyak garisan. 150 hingga 200 ela 15-20 paun ujian mono adalah bagus, tetapi jika anda memerlukan lebih banyak garisan atau garisan ujian paun yang lebih tinggi maka tukar kepada mono berjalin. Di perairan yang lebih sejuk, waders atau but lutut getah bagus di pantai tetapi jika lebih panas, anda boleh lari dengan sandal atau but wading. Anda memerlukan cermin mata terpolarisasi, playar atau forsep keluli tahan karat, pengasah cangkuk, pemusing, kancing, pelantar tiga hala dan bahan perambut. Palam, plastik lembut, sudu dan pemberat biasanya digunakan sebagai peralatan memancing luncur air. Jika anda menyasarkan ikan bergigi seperti bluefish maka pastikan anda mempunyai lipper atau gripper sebagai tambahan kepada playar anda.

Pancing Terbang

Seterusnya dalam senarai asas peralatan memancing luncur adalah joran Fly. Batang lalat dalam 9 hingga 10 kaki panjang untuk 9 atau 10 berat adalah sesuai untuk menebuk keluar balingan panjang. Talian terapung, garisan perantaraan dan garisan tenggelam penuh adalah sesuai untuk menjatuhkan lalat pada paras yang berbeza pada lajur air. Pemimpin, gear terminal, gunting/forsep, pengasah cangkuk, dan gunting/forsep mudah disimpan dalam pek dada. Untuk lalat, cuba gabungan penarik dan peniru, dengan pita, epoksi, bucktail, dan pelbagai poppers atau gelangsar berfungsi untuk lalat.

Petua Memancing Melayari

Membaca air adalah penting, jadi anda perlu belajar tentang pantai, muara, teluk, tembok pemecah, rumah pangsa dan koyak. Setiap kawasan ini memegang ikan pada fasa air pasang yang berbeza. Mereka menyediakan struktur yang digunakan pemangsa untuk menjepit mangsa mereka. Berikut adalah lebih banyak petua Memancing Melayari.

Tahu Memancing sambil Melayari

Untuk mengetahui cara memancing sambil melayari anda perlu tahu ke arah mana arus bergerak. Ikan berenang ke arus, dan mulakan pencarian anda dengan tempat pasang surut dan angin bersambung. Baitfish memegang di kawasan tersebut, dan di mana umpan berada begitu juga dengan ikan.

Ingat, apa sahaja yang anda bawa ke pantai anda perlu bawa balik ke pelantar anda. Dan itulah sebabnya selepas memancing dalam air garam selama beberapa dekad ramai pemancing yang berjaya berpegang pada asas peralatan memancing melayari. Sedikit tetapi lebih dari cukup!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *