Asas Penyelenggaraan Bot: Jenis Bateri Bot

Jika anda tertanya-tanya, “Apakah jenis bateri yang saya perlukan untuk bot saya?” atau “Jenis bateri manakah yang terbaik untuk menghidupkan motor trolling elektrik atau sebagai bateri motor bot elektrik?” Ketahui tentang jenis bateri bot supaya anda mempunyai pemahaman umum tentang bateri bot terbaik untuk digunakan dalam situasi yang berbeza.

Jenis Bateri Bot

Bateri pada bot mengendalikan dua jenis tugas asas, iaitu menghidupkan enjin dan menjalankan beban elektrik seperti lampu, elektronik atau aksesori untuk jangka masa yang lebih lama. Banyak bot menggunakan dua jenis bateri yang berbeza — bateri permulaan enjin dan bateri kitaran dalam untuk menghidupkan navigasi, lampu dan elektronik.

Untuk memilih bateri bot yang terbaik, anda perlu terlebih dahulu menentukan aplikasi bateri dan kemudian memilih daripada kimia bateri: AGM, sel basah, gel atau litium. Ia juga penting untuk memeriksa kabel bateri bot anda untuk sebarang belahan, keretakan atau kakisan semasa menggantikan bateri marin anda sebagai sebahagian daripada rutin keselamatan menaiki bot anda.

Bateri Engkol Bot

Memandangkan menghidupkan enjin bot memerlukan banyak kuasa dalam letusan pendek, bateri engkol bot ialah bateri asid plumbum yang dibuat dengan plat plumbum yang lebih nipis dan lebih banyak. Penarafan marine cranking amp (MCA) atau cranking amp (CA) yang terdapat pada label bateri menentukan kedudukan kuasa permulaan bateri. Semak manual enjin anda untuk penilaian MCA/CA yang disyorkan sebelum anda membeli-belah untuk bateri dan pilih bateri dengan rating yang sama atau lebih besar daripada nilai yang disyorkan.

Bateri Kitaran Dalam

Motor trolling elektrik, sonar dan aksesori lain menarik kuasa pada kadar yang lebih perlahan untuk jangka masa yang panjang. Nyahcas dalam ini boleh menjadi keras pada plat bateri, jadi bateri kitaran dalam adalah jenis bateri bot yang terbaik untuk digunakan. Bateri kitaran dalam mempunyai plat plumbum yang lebih sedikit tetapi lebih tebal daripada bateri engkol dan dibina untuk menahan kitaran dalam. Penarafan kapasiti simpanan (RC) bateri kitaran dalam akan menunjukkan berapa lama ia boleh membawa beban tertentu sebelum kehabisan cas. Bateri kitaran dalam juga boleh menahan banyak kitaran nyahcas/cas semula, manakala bateri engkol bot tidak dibuat untuk dinyahcas sepenuhnya.

Bateri Dwi-Tujuan

Jika anda memiliki bot kecil dan hanya ada ruang untuk satu bateri kerana had ruang atau berat, pertimbangkan untuk membeli bateri dwiguna yang mengendalikan kedua-dua permulaan dan berbasikal. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kebanyakan bateri dwiguna tidak akan menghidupkan enjin serta bateri engkol bot dan tidak akan mengendalikan banyak kitaran nyahcas dan cas semula dalam sebanyak model kitaran dalam khusus.

Kimia Bateri

Bateri selanjutnya dikategorikan sebagai AGM (tikar kaca yang diserap), sel basah, gel, atau litium bergantung kepada bahan kimia atau pengalir di dalam bateri.

Bateri AGM

Bateri AGM (tikar kaca diserap) mempunyai pemisah kaca mikrofiber berliang yang dimampatkan di antara plat positif dan negatif bateri, yang tepu dengan elektrolit asid yang cukup untuk mengaktifkan bateri. Bateri AGM mempunyai jangka hayat yang panjang, kadar nyahcas sendiri yang rendah, dan merupakan bateri dwiguna yang baik untuk pelayar yang memerlukan pengecasan semula pantas, kuasa permulaan yang cepat dan keupayaan kitaran dalam yang boleh dipercayai.

Bateri sel basah

Bateri sel basah menggunakan takungan asid sulfurik cecair, jadi ia menghasilkan hidrogen dan oksigen apabila bateri sedang dicas. Bateri sel basah membenarkan gas melarikan diri ke atmosfera, tidak seperti bateri gel dan AGM, yang menggabungkan semula gas dan memperkenalkannya semula ke sistem. Kotak dan petak bateri sel basah mesti dibuang untuk membiarkan gas keluar dengan selamat.

Bateri ais

Bateri gel adalah kalis tumpahan, tenggelam dan kalis bocor. Reka bentuk yang dimeterai dan dikawal injap hampir menghapuskan gas, jadi ia lebih selamat dipasang di sekeliling orang dan elektronik sensitif (walaupun bateri gel masih perlu dibuang). Jenis kimia bateri ini memerlukan pengecasan pintar yang dikawal dengan teliti untuk mengelakkan kerosakan.

Bateri litium

Bateri litium mempunyai berat kurang daripada bateri asid plumbum, boleh dinyahcas 800 kali hingga 100% kedalaman nyahcas, dan boleh dicas semula dalam masa lebih kurang sejam, tetapi bateri bot litium biasanya berharga lebih sedikit daripada jenis kimia bateri yang lain.

Setelah bateri anda dipasang, jangan lupa daftarkan bot anda dan ikuti kursus keselamatan bot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *