Ardenhall Blenheim memenangi kuda tunggangan kanak-kanak HOYS tahun ini

 • Hari dongeng telah diungguli dengan lebih gemerlapan untuk satu pasukan persembahan, apabila persembahan kuda kepang kuda kesayangan mereka meningkat kepada peluang untuk memenangi kejohanan kuda tunggangan kanak-kanak British Show Pony Society HOYS di Pameran Kuda Tahun 2022 (HOYS) .

  Lola Carabine, 10, telah memenangi acara tunggangan akhir kuda poni 128cm, Jenny dan anak perempuannya, Victoria Harker, Ardenhall Blenheim (Joules). Kanak-kanak berusia 13 tahun itu telah menjadi kuda poni yang hebat untuk keluarga, yang membelinya lapan tahun lalu dari Pasukan Pertunjukan Jinks.  Joules dibiakkan oleh Jane May dan oleh Ardenhall Party Piece daripada Ardenhall Champagne. Sudah lebih kurang 25 tahun sejak superstar dressage Charlotte Dujardin menang di HOYS dengan Ardenhall Royal Secret.

  “Joules telah menjadi kuda poni anak perempuan saya Emma selama bertahun-tahun sebelum Lola menunggangnya,” kata Jenny, yang menyatakan bahawa ini adalah kejuaraan kuda pertunjukan HOYS pertama mereka sebagai pasukan pertunjukan.

  Emma dapat berkongsi detik dalam kejohanan menunggang kuda terbaik kanak-kanak HOYS, kerana dia berada di tempat kedua 148cm Rotherwood Fantasia.

  “Saya tidak akan pernah menjualnya,” kata Jenny. “Emma sangat seronok dengan dia dan Lola telah menyainginya. Dia budak kita dan saya suka tulang dia. Dia sentiasa menjadi pengiring pengantin dan hari ini adalah harinya. Saya hanya berharap saya dapat meningkatkannya dan mempunyai salah seorang daripadanya dalam setiap saiz!”

  Bagi Lola, kemenangan HOYS terbukti seperti bas. Pelumba muda itu telah mendarat dua kelas semasa lariannya tahun ini, bermula dengan kemenangan dalam final HOYS 122cm M&M junior menunggang ibunya Sadie Osborne bahagian Welsh A Vennebos Pearly King berusia 17 tahun. Dan dia juga berada di tempat kedua dalam kejohanan baka separuh dengan Joules di belakang memenangi 148cm pertunjukan kuda Stanley Grange Gilt Edge.

  “Dia mengalami minggu yang sukar dipercayai,” sambung Jenny. “Ini juga merupakan kemenangan pertama HOYS untuk Victoria sejak dia mengambil alih menghasilkan kuda poni. Kami bertanding dalam tujuh kelas hari ini dan kami menempatkan enam daripadanya.”

  Rahsia Diraja merangkul kejuaraan Royal International dan HOYS berganda pada 1994 bersama kakak Charlotte Emma-Jayne Dujardin. Dia juga juara di RIHS pada tahun 1996 bersama Charlotte, yang menduduki tempat teratas bersamanya di HOYS pada tahun berikutnya.

  Hakim tunggangan Louise Gaunt berkata: “Dari saat juara kami masuk ke gelanggang pagi ini, ia mempunyai wajah yang cantik, tersenyum dan gembira. Simpanan kami adalah kuda poni pintar juga, yang menjulang kejuaraan.”

  Philip Cooper menilai kesesuaian: “Kuda kuda juara kami tidak terlepas satu pun rentak sepanjang hari dan penunggang kecilnya adalah orang yang menunjukkan persembahan sebenar.”

  Simpanan untuk kejuaraan kuda pamer HOYS ialah gabungan pemenang 138cm, Harriet Storey menunggang Emma Andrews’ Copybush Time Lord.

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Langganan laman web Horse & Hound tanpa had. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada hari Khamis 13 Oktober

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *