“Apakah Warna Penanda Air Selamat?” dan Soalan Pelampung Lain

Semasa memandu, anda perlu mematuhi peraturan jalan raya. Tetapi bagaimana jika tiada jalan dan nampaknya anda boleh pergi ke mana-mana sahaja? Jika terdapat sebarang tanda dan anda sedang memandu sebarang alat pengangkutan seperti bot, beri perhatian kepada maklumat yang mereka berikan.

Papan tanda di atas air adalah dalam bentuk pelampung navigasi dan penanda. Sebelum mencecah air, pelajari jawapan kepada “warna apa itu penanda air selamat,” untuk mengelakkan anda dan orang lain daripada terkena air dengan cara yang tidak dijangka. Untuk maklumat tentang pelampung yang tidak dilindungi di sini, kaji penerbitan Pengawal Pantai Amerika Syarikat tentang peraturan pelayaran rasmi.

Keselamatan harus sentiasa menjadi keutamaan untuk anda, penumpang anda dan bot lain. Jadi, apabila anda melihat pelampung, apa-apa pelampung, perhatikan betul-betul maksudnya kerana terdapat maklumat di sana yang boleh menjejaskan keselamatan semua orang. Khususnya, pelampung navigasi berbentuk berlian dan penanda menandakan keadaan berbahaya. Ini mungkin disebabkan oleh empangan, jeram, batu, atau malah memberi amaran tentang kawasan berenang.

Apabila menjawab “apa warna penanda air selamat” para pelayar juga mesti mengikuti maklumat yang diberikan oleh penanda saluran. Menurut buku panduan berperahu Pennsylvania saya, untuk penanda saluran hijau, letakkan pelampung di sebelah pelabuhan apabila menghadap ke hulu. Untuk penanda saluran merah, pastikan pelampung di sebelah kanan menghadap ke hulu. Jadi, port yang mana lagi? Ditinggalkan. Itu bermakna papan kanan betul. Buku panduan itu berkongsi frasa berguna “Merah, kanan, kembali” untuk membantu memastikannya lurus.

Malah pelampung putih dengan jalur biru, yang merupakan pelampung tambatan, berkata “berhati-hati” untuk rantai berlabuh kapal berdekatan. Pelampung tanpa bangun atau pelampung struktur habitat memancing boleh menjejaskan pergerakan bot dan corak trafik yang lain.

Beri perhatian kepada semua tanda yang terapung di atas air. Seseorang telah berada di sana sebelum anda dan mendapati, mungkin dengan cara yang sukar, bahawa adalah penting untuk memberi amaran tentang kawasan atau keadaan air ini. Beri perhatian kepada setiap pelampung untuk mengelakkan kemalangan dan menyebut “phooey.” Atau lebih teruk!

Selain mempelajari tentang pelampung dan penanda navigasi, pastikan anda mempunyai kertas kerja pendaftaran bot yang sah sebelum anda berangkat.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *