Apakah Tujuan Jeti?

Jeti boleh menjadi antara tempat terbaik untuk memancing kerana anda sering akan menemui arus dan umpan di sekitar struktur jenis ini. Walaupun, ini mungkin menyebabkan anda tertanya-tanya, apakah tujuan jeti? Dengan kata lain, untuk apa jeti digunakan? Tujuan utama jeti adalah untuk melindungi garis pantai sesuatu badan air dengan bertindak sebagai penghalang penampan daripada arus, pasang surut, dan ombak yang boleh menyebabkan hakisan.

Apakah Jeti?

Sekarang anda tahu mengapa jeti adalah tempat yang baik untuk mencari ikan dan apakah tujuan jeti, tetapi sebenarnya apakah jeti itu? Ringkasnya, jeti adalah struktur yang memanjang ke laut, tasik, atau sungai untuk mempengaruhi arus atau pasang surut atau untuk melindungi pelabuhan. Anda boleh menemui jeti di pintu masuk ke pelabuhan, di alur keluar lagun, berhampiran bukaan pas, di alur sungai tanpa pasang dan di muara sungai pasang surut. Jika anda tidak pasti rupa jeti, ia biasanya diperbuat daripada kayu, tanah, batu atau konkrit dan terbentang dari pantai ke dalam air.

Apakah Jeti di Pantai?

Walaupun jeti boleh ditemui di tasik atau di sungai, ia paling kerap dikaitkan dengan lautan atau pantai. Jeti di lautan atau di pantai diperbuat daripada apa? Selalunya ia adalah timbunan batu atau konkrit. Batu-batu atau konkrit diletakkan di kedua-dua sisi pintu masuk pantai di pantai atau garis pantai memberikan perlindungan daripada unsur-unsur.

Apakah Perbezaan Antara Jeti dan Pemecah Ombak?

Jika anda tertanya-tanya tentang perbezaan antara jeti dan pemecah ombak, perbezaannya ialah jeti mengubah hala atau mengganggu arus pantai untuk mengelakkan hakisan. Sebagai alternatif, pemecah ombak dibina ke dalam laut dengan tujuan utama mewujudkan pelabuhan, marina atau berlabuh yang selamat untuk kapal sambil melindungi pantai daripada ombak dan ombak yang kuat.

Jika anda melihat jeti semasa anda berada di pantai (dan berharap dapat menangkap beberapa ikan), kini anda tidak perlu bertanya soalan, “Apakah tujuan jeti?”. Mempelajari tentang jeti dan jenis struktur lain juga akan membantu anda memikirkan cara mencari tempat memancing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *