Apakah Talian Memancing Terbaik untuk Spinnerbaits? [Easy Guide]

Spinnerbaits adalah antara gewang paling popular dalam dunia memancing. Ia digunakan untuk pelbagai spesies, dalam keadaan memancing yang berbeza.

Gewang ini masuk pelbagai jenis dan saizdan bergantung pada semua itu, anda perlu memilih gear yang lain, termasuk garisan.

Jadi, apakah barisan terbaik untuk spinnerbaits? Untuk pemula yang lengkap, mono akan menjadi pilihan terbaik, walau bagaimanapun jalinan dan fluoro berfungsi dengan baik juga. Anda perlu mempertimbangkan keterlihatan garisan, kekuatan, ketahanan terhadap lelasan dan warna. Semua itu memainkan peranan utama dalam memilih yang sempurna.

Memilih garisan yang betul boleh membuat atau memecahkan pengalaman memancing anda. Kesemuanya mempunyai ciri yang berbeza, dan anda benar-benar dapat merasakannya pada spinnerbaits kerana mereka mencipta banyak rintangan semasa bergerak melalui air.

Malangnya, tiada baris yang akan merangkumi semua pilihan, dan anda perlu mengubahnya untuk memaksimumkan kejayaan anda.

Di sini saya akan memberitahu anda lebih lanjut tentang garisan untuk spinnerbaits dan memberi anda beberapa cadangan baris pada akhirnya.

[FREE E-BOOK]

10 DOSA MAUT [MISTAKES] MENARIK

Dapatkan e-book memancing PERCUMA kami di mana anda akan menemui Petua PRO saya!

Percuma-Memancing-Ebook

Jalinan lwn Fluorokarbon lwn Mono: Apakah Jenis Talian untuk Digunakan untuk Spinnerbaits?

Untuk menentukan apakah itu baris terbaik untuk spinnerbaits dalam keadaan tertentu, anda perlu tahu perbezaannya. Semua ada kebaikan dan keburukan dalam situasi yang berbeza.

MONO

Garisan mono adalah paling murah, dan paling mudah digunakan. Jika anda seorang pemula yang lengkap, ini adalah untuk anda. Mengikat simpulan dan cangkuk adalah mudah dan anda akan dapat mengendalikannya dengan selesa.

Garisan mono adalah diperbuat daripada satu kereta api nilon dan kurang kelihatan berbanding jalinan di bawah air. Mereka adalah elastikyang mungkin menimbulkan masalah apabila pengambilan spinnerbait besar dari jarak yang jauh. Sebagai seorang pemula, anda akan membuat balingan yang lebih pendek dan menyasarkan ikan yang lebih kecil dengan umpan pemintal yang lebih kecil, supaya tidak menimbulkan masalah besar.

Barisan ini adalah tidak tahan terhadap lelasan seperti beberapa jenis lain, bagaimanapun, jika anda mengelakkan halangan dan penutup tebal, anda tidak akan merosakkannya.

FLUORO

Garis fluoro adalah diperbuat daripada terikan tunggal nilon juga dan adalah hampir tidak kelihatan di bawah air. Pemula mungkin menghadapi masalah dengan mengikat simpulan, dan harganya lebih mahal.

Jenis baris ini ialah sangat tahan dan kuat. Anda boleh menggunakannya dalam penutup, atau untuk ikan yang lebih besar. Ia adalah tidak melar sangatdan anda boleh menggunakannya dengan spinnerbaits yang lebih besar. Ia lebih sensitif daripada mono dan lebih sesuai untuk balingan jauh kerana regangan tidak akan menjejaskan pengendalian gewang anda di dalam air. Pilihan ini sesuai untuk air terbuka (garisan hampir tidak kelihatan) dan berhampiran penutup (ia tahan lelasan).

BERJALINAN

Garisan berjalin adalah diperbuat daripada pelbagai jenis nilondan itu menjadikan mereka sangat kuat. Garis pusat garisan jalinan yang lebih kecil adalah sekuat garisan mono diameter yang lebih besar.

Kelemahan terbesar ialah itu garisan ini sangat kelihatan. Tetapi mereka tidak meregangdan menawarkan tahap sensitiviti yang paling besar. Itu sangat baik untuk memancing di rumpai di mana anda memerlukan kawalan gewang yang cepat dan di mana ikan tidak akan dapat melihat garisan.

Garisan berjalin mempunyai rintangan lelasan yang baik jadi halangan sekali-sekala dalam rumpai tidak akan menyakiti mereka. Sebagai seorang pemula, anda mungkin mengalami sedikit kesukaran dalam mengikat simpulan.

Seperti yang anda lihat, ketiga-tiga jenis boleh digunakan untuk spinnerbaitswalau bagaimanapun, saya akan mengesyorkan untuk memulakan dengan ketegangan tunggal nilon seperti mono jika anda tidak berpengalaman.

Untuk mengetahui lebih lanjut anda boleh baca di sini >>> “bagaimana tali pancing dibuat“.

Talian Memancing Terbaik untuk Spinnerbaits - Jalinan lwn Fluorokarbon lwn Mono

Saiz apa [Pound Test] Talian adalah Terbaik untuk Spinnerbaits?

The garisan saiz terbaik untuk spinnerbaits adalah yang melengkapkan saiz kekili dan gewang. Itu dia ditentukan oleh saiz ikan yang anda sasarkan.

Apakah garis ujian paun untuk spinnerbaits anda akan gunakan bergantung pada faktor yang disebutkan, ditambah pula dengan jenis spinnerbait. Spinnerbaits yang menghasilkan banyak seretan dan anda menggunakannya dalam penutup hendaklah dipasangkan dengan garisan yang sedikit lebih berat daripada yang anda pertimbangkan pada mulanya. Sebabnya ialah seretan, dan penutup, boleh memberi banyak tekanan pada garisan dan anda mungkin kehilangan gewang.

secara amnya, Ujian 15 hingga 20 paun untuk fluoro atau mono sudah cukup untuk kebanyakan keadaan anda akan hadapi sebagai pemula. Ada yang menggunakan kurang daripada 15, walau bagaimanapun, ia meningkatkan risiko garis terputus dalam keadaan yang tidak dijangka. Lebih daripada 20 mungkin agak terlalu kuat. Saya secara peribadi lebih suka 17 untuk beberapa pengalaman memancing umum.

Jika anda memancing dengan tocang, anda perlu pergi untuk lebih kuat. Antara 40 dan 50 akan berfungsi dengan terbaikwalau bagaimanapun, sesetengah pemancing mencari lebih banyak lagi jika memancing dalam keadaan dan penutup yang sangat teruk.

Talian Memancing Warna Apakah yang Terbaik untuk Spinnerbaits?

Apabila mempertimbangkan baris apa yang hendak digunakan untuk spinnerbaitsanda perlu mempertimbangkan beberapa faktor lain selain jenis dan kekuatan.

Warna tali pancing adalah yang paling penting. Warna yang berbeza wujud untuk menjadikan garisan kurang kelihatan kepada ikan dalam pelbagai keadaan. Garisan yang berbeza digunakan di perairan yang jernih berbanding dengan yang keruh. Warna dan kejernihan air mempengaruhi pilihan warna garisan, bersama-sama dengan keadaan cahaya dan kedalaman air.

HIJAU

hijau umumnya merupakan salah satu pilihan terbaik kerana ia sesuai dengan banyak keadaan. Selagi air mempunyai sebarang warna hijau, ini akan berfungsi. Anda boleh menggunakannya dalam pelbagai keadaan kejernihan air dan pelbagai cahaya. Satu-satunya keadaan di mana ia tidak berfungsi ialah perairan yang jernih.

TELUS

Telus sangat baik untuk perairan yang sangat jernih kerana ikan tidak akan dapat melihatnya. Garis ini mempunyai keupayaan untuk memantulkan cahaya semula jadi dengan cara yang hampir sama seperti air, jadi ia akan “hilang” di bawah permukaan.

KUNING

Warna ini mungkin berfungsi dalam air yang keruh, tetapi ia lebih sesuai untuk pemancing daripada ikan. Jika anda seorang pemula yang lengkap, pilih warna kuning untuk melihatnya dan pelajari cara mengawalnya. Elakkan air jernih dengan tali ini kerana ikan tidak akan mendekatinya.

COKLAT

Keadaan yang sangat gelap dan air berlumpur sesuai dengan garis coklat; walau bagaimanapun, saya tidak fikir anda akan banyak menggunakan spinnerbaits dalam keadaan sedemikian.

Jadi, Talian Manakah untuk Spinnerbaits Akan Saya Syorkan?

Seperti yang anda lihat, tali pancing terbaik untuk spinnerbaits adalah yang dipilih agar sesuai dengan keadaan memancing khusus anda.

Tetapi tidak kira jenis baris, talian mestilah dibuat berkualiti dan boleh dipercayai. Dan jika ia datang pada harga yang baik, itu adalah yang terbaik! Jadi, berikut adalah kegemaran saya dalam semua kategori:

Yo-Zuri Hybrid Clear Mono

Baris ini (#ad) terdapat dalam semua saiz yang anda mungkin boleh keperluan untuk spinnerbaits. Ia telus dan hampir tidak kelihatan dalam air jernih.

Ia adalah garis hibrid yang dibuat dengan cara yang menggabungkan ciri positif jenis baris yang berbeza. Ia ada penglihatan yang sangat rendah, ingatan yang rendah, dan ia sangat kuat.

Mengikat simpulan adalah mudah dan pemula boleh mengendalikannya tanpa masalah. Regangan rendah (jika dibandingkan dengan mono biasa) menjadikannya sangat sensitif dan perasaan serta kawalan anda terhadap spinnerbait anda sangat baik. Ia tahan lama dan tahan.

Jika dibandingkan dengan fluoro klasik, ia lebih elastik jadi anda mungkin tidak mahu menggunakannya dengan spinnerbaits besar dan tuangan panjang.

Seaguar Invizx 100% Fluorocarbon (15-Paun)

Baris 15 paun ini (#ad) sesuai untuk memancing di perairan dengan penutup yang kurang dan umpan spinner yang lebih kecil. Ia adalah garis fluoro yang mempunyai semua faedah jenis baris itu.

Regangan kurang daripada mono atau hibrid menjadikannya sangat baik untuk kawalan gewang dan sensitiviti. Rintangan lelasan adalah hebat, dan memang begitu hampir tidak kelihatan di perairan yang jernih.

Kekuatan simpulan adalah luar biasawalaupun agak sukar untuk mengikatnya. Garisan ini tenggelam dengan cepat, dan menuangnya amat mudah kerana salutan lembut.

Talian ini boleh bertahan selama bertahun-tahun jika anda menjaganya dengan betul.

Sufix 832 Jalinan Superline Lanjutan

Garisan jalinan mungkin bukan pilihan pertama anda untuk spinnerbaits, walau bagaimanapun, yang ini mempunyai banyak faedah (#ad).

Warna hijau menjadikannya kurang kelihatan di hampir semua perairan. Rintangan dan kekuatan lelasan sangat baik, dan ia sesuai untuk memancing di rumpai dan penutup yang lebat di mana tali boleh rosak.

Walaupun penggunaan kasar dan berpanjangan tidak akan memecahkannya. Ia tidak banyak pudar di bawah sinar matahari. Penghantaran adalah mudah dan iklan lancar.

Ia boleh didapati di pelbagai saiz, dari ujian 6 hingga 80 paunyang menawarkan anda pelbagai kemungkinan.

Jalinan Stealth SpiderWire

Dan terakhir, kita ada satu lagi garisan jalinan (#ad) yang terdapat dalam pelbagai panjang dan saiz untuk menampung semua keperluan spinnerbait anda.

Anda juga boleh memilih warna, sama ada untuk menjadikannya kurang kelihatan o ikan, atau lebih kelihatan kepada anda.

Barisan ini masuk sensitif dan kuatnamun, mengikat simpulan agak sukar jika anda tidak mempunyai pengalaman sebelumnya dengan garisan jalinan.

Walaupun ia kelihatan ringan, baris ini mempunyai rintangan lelasan yang sangat baikdan anda boleh menggunakannya di mana-mana tanpa bimbang ia akan terputus.

Casting juga hebatdan semua bersama-sama, baris ini mempunyai prestasi yang sempurna.

Talian Memancing Terbaik untuk Spinnerbaits - Disyorkan

Kesimpulan

Memilih baris terbaik untuk spinnerbaits mungkin kelihatan sukar, tetapi jika anda mempertimbangkan keadaan memancing tertentu dan pengalaman anda, adalah mudah untuk menentukan pilihan terbaik.

Walaupun tiada “satu baris sesuai untuk semua” dalam apa jua keadaan, untuk pemula saya akan mengesyorkan garis mono regangan rendah, kira-kira 17 paun ujian, warna hijau. Ia adalah pilihan yang paling serba boleh antara semua, apabila digunakan dengan spinnerbaits yang tidak menghasilkan banyak seretan.

Perlu diingat bahawa anda memerlukan kekili yang boleh memegang garis pilihan anda, dan apabila anda membuat kombo yang sempurnaanda akan melihat bagaimana ia boleh memberi kesan positif kepada pengalaman anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *