Apakah Talian Memancing Kopolimer? [vs Fluoro vs Mono vs Braid]

Slo-fishing disokong oleh pembacanya. Apabila anda membeli melalui pautan di laman web kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Selain itu, sebagai ahli gabungan Amazon, kami memperoleh hasil daripada pembelian yang layak.

Tali pancing terus berkembang selama bertahun-tahun dan bahan menjadi lebih baik dan lebih baik. Sudah tentu, itu menjadikan mereka sangat khusus untuk keadaan memancing tertentu.

Jenis tali pancing yang paling popular ialah mono, jalinan, dan fluorotetapi ada juga garis hibrid, tali pancing aisdan serupa sub jenis.

Satu lagi jenis tali ialah pancing kopolimer. Ia adalah teknologi baharu yang menggabungkan dua jenis nilon yang berbeza. Itu membolehkan baris ini menggabungkan kelebihan jenis baris yang berbeza. Walaupun ia mempunyai prestasi cemerlang, itu tidak bermakna ia boleh menggantikan sepenuhnya jenis talian lain.

Setiap jenis baris mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu, dan ia dibuat untuk tujuan tertentu.

Terdapat ramai pemancing terutamanya pemulayang tidak biasa dengan baris ini, dan tidak tahu bagaimana mereka boleh mendapat manfaat daripadanya.

Di sini saya akan memberitahu anda lebih lanjut tentang baris ini dan juga memberi anda beberapa cadangan jika anda ingin mencubanya!

[FREE E-BOOK]

10 DOSA MAUT [MISTAKES] MENARIK

Dapatkan e-book memancing PERCUMA kami di mana anda akan menemui Petua PRO saya!

Percuma-Memancing-Ebook

Apakah Sebenarnya Talian Memancing Kopolimer? [Definition]

Jadi, tali pancing kopolimer ialah tali yang diperbuat daripada dua polimer yang berbeza (nilon). Ia lebih nipis daripada garisan mono dengan kekuatan yang sama, dan ia sangat tahan terhadap lelasan, lebih daripada garisan fluoro. Ia juga mempunyai kurang regangan berbanding mono, dan kurang ingatan.

Kerana ia sangat nipis, anda boleh meletakkan lebih panjang garisan pada kekili anda, yang sangat penting. Garisan ini tidak terdedah kepada putus, dan mereka hampir tidak kelihatan!

Garisan kopolimer juga sangat sensitif. Anda benar-benar dapat merasakan pergerakan gewang anda dan anda mempunyai kawalan yang sangat baik ke atasnya.

Seperti yang anda lihat, ia menggabungkan ciri jenis baris yang berbeza ke dalam satu baris. Ini bermakna ia serba boleh, tetapi ia tidak boleh menggantikan semua jenis baris yang lain pada bila-bila masa.

Apakah Kebaikan Tali Pancing Kopolimer? [Pros and Cons]

Sekarang anda mungkin bertanya tali pancing kopolimer digunakan untuk apa? Nah, ia boleh digunakan untuk pelbagai keadaan memancing yang berbeza.

Ia boleh digunakan di mana-mana sahaja di mana garisan mono digunakan, dan jika dibandingkan dengan mono, ia pasti mempunyai lebih banyak faedah. Mereka juga boleh menggantikan garisan jalinan pada beberapa masa terhad.

Berikut adalah senarai pendek tali pancing kopolimer kebaikan dan keburukan supaya anda boleh mendapat idea yang lebih baik. Ada yang telah disebutkan dalam bab sebelumnya.

Kelebihan:

– Lebih kuat daripada mono dan fluoro
– Regangan rendah
– Kapasiti talian yang lebih besar
– Ingatan yang lemah
– Penyerapan air minimum
– Keterlihatan rendah

Keburukan:

– Tenggelam – tidak baik untuk memancing di atas air
– Mahal
– Tidak tahan lama

Garisan ini sesuai dengan air dalam crankbaits dan boleh bekerja dengan baik untuk jigging dan trolling.

Talian Memancing Kopolimer - Kebaikan dan Keburukan

Mana Satu Lebih Baik: Kopolimer atau Fluorokarbon atau Monofilamen atau Jalinan?

Untuk mengetahui tali mana yang lebih baik, atau lebih sesuai untuk keadaan memancing tertentu, anda harus tahu perbezaan mereka.

Di sini saya akan bandingkan tiga jenis garisan utama dengan kopolimer.

Talian Memancing Kopolimer lwn Mono

Ciri Kopolimer Mono
Kekuatan simpulan
Regangan
Ingatan
harga
Keterlihatan
Kekuatan garisan

Talian Memancing Kopolimer lwn Fluorokarbon

Ciri Kopolimer Mono
Kekuatan simpulan
Regangan
Ingatan
harga
Keterlihatan
Kekuatan garisan

Tali Pancing Kopolimer lwn Jalinan

Ciri Kopolimer Fluoro
Kekuatan simpulan
Regangan
Ingatan
harga
Keterlihatan
Kekuatan garisan

Apa yang anda boleh lihat di atas ialah apabila anda membandingkan fluoro dan mono terhadap kopolimer, anda akan melihat bahawa hasilnya adalah sama. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kedua-dua fluoro dan mono dibuat daripada ketegangan nilon. Walaupun fluoro dan mono berbeza, dan fluoro jauh lebih keras, sifat fizikalnya mempunyai persamaan dan perbezaan yang sama jika dibandingkan dengan garis kopolimer.

Adakah Tali Pancing Kopolimer Baik/Lebih Baik untuk Kekili Berputar atau Baitcasting?

Mengetahui bila hendak menggunakan tali pancing kopolimer akan membuat anda mendapat yang terbaik. Apabila ia datang kepada jenis kekilianda boleh menggunakannya pada kedua-duanya berputar dan kekili umpan.

Seperti yang saya telah katakan, ia adalah pengganti yang baik untuk mono. Anda boleh menjangkakan lebih sedikit kusut yang biasanya bertambah kuat apabila garisan mempunyai banyak memori, dan gelung terbentuk.

Tetapi, selalunya, mono digunakan pada kekili berputar, yang bermaksud itu garisan kopolimer juga menjadi lebih baik dengannya. Ia boleh berfungsi pada pengumpan dalam situasi tertentu; namun, garisan jalinan mungkin lebih sesuai untuk itu.

Kopolimer akan berfungsi lebih baik daripada mono pada pembawa umpan, tetapi anda mungkin menghadapi masalah dengannya sebatan balas atau sarang burung. Jalinan dengan perambut fluoro boleh berfungsi dengan baik pada persediaan pemula baitcasting untuk mendapatkan semua kualiti garisan jalinan serta halimunan fluoro.

Untuk Ikan Apa Tali Pancing Kopolimer Terbaik?

Apabila bercakap tentang spesies ikan, anda boleh menangkap pelbagai yang. Saya sudah mengatakan bahawa garisan kopolimer boleh digunakan untuk jigging, umpan engkol menyelam dalam, dan juga trolling. Memandangkan ia mempunyai regangan yang kurang daripada mono, ia akan menjadi lebih sensitif daripada mono supaya anda akan dapat merasakan tarikannya.

Pada asasnya, anda boleh menangkap hampir semua ikan di atasnya kerana anda menggunakan teknik yang betul. Itu termasuk:

– Trout
– Bes
– Panfish
– Walleye
– Banyak spesies air masin

Pilihan anda hampir tidak terhad, dan ia bergantung pada spesies yang tersedia di kawasan anda.

Adakah Talian Memancing Kopolimer Terapung?

Saya telah menyebutnya dalam kebaikan dan keburukan, tetapi di sini adalah lebih terperinci. Garis kopolimer tidak terapung dan itu menjadikannya sesuai untuk keadaan memancing di mana anda mahu talian anda tenggelamseperti menggunakan umpan engkol dalam.

Apabila ia datang kepada memancing di atas air, talian ini bukan pilihan yang baik.

Garisan ini tenggelam lebih cepat daripada mono, walaupun profil tenggelamnya boleh digambarkan sebagai sederhana.

Jika anda sedang mencari garisan untuk beberapa gewang topwater, pilih tocang atau mono. Hari ini, terdapat begitu banyak pilihan sehingga sukar untuk mengecualikan satu jenis baris. Pengilang membuat jenis yang sama dengan kadar tenggelam yang berbeza juga. Tali pancing adalah sains pada masa kini.

Adakah Talian Pancing Kopolimer Baik untuk Memancing Ais?

Tali pancing ais memerlukan ciri-ciri tertentu untuk dianggap garis ais. Tali pancing ais yang mencukupi ada rintangan lelasan yang hebat dan salutan yang menghalang mereka daripada menjadi kaku dalam suhu rendah.

Anda boleh dapatkan tali pancing ais kopolimer di sebuah pasaran. Perlu diingat bahawa tidak semua talian kopolimer sesuai untuknya. Cari mereka yang dinilai sebagai garis ais.

Yang betul akan membuat anda pengalaman memancing ais lebih mudah. Garisan ini akan menjadi sukar dan kuat, tetapi juga sangat fleksibel, sensitif dan tahan kejutan.

Ini penting kerana apabila memancing melalui lubang, tali akan sentiasa ditarik ke atas ais dan tali yang tidak sesuai mungkin terputus.

Anda boleh menggunakan baris ini dengan pemimpin fluoro untuk sesetengah orang memancing walleye musim sejuk!

Dan jika anda mahu ketahui lebih lanjut tentang memancing ais, baca artikel yang ditulis oleh saya ini

Apakah Simpulan Terbaik untuk Talian Memancing Kopolimer?

Simpul memancing adalah subjek yang rumit. Tidak setiap simpulan mempunyai kekuatan yang sama apabila digunakan pada jenis garisan yang berbeza. Selain itu, terdapat beberapa perbezaan umum antara kekuatan simpulan antara jenis garisan.

Apabila ia datang kepada talian kopolimer, saya akan menasihati anda untuk menggunakan Simpul Palomar. Simpulan itu berfungsi pada mono dengan sangat baik, dan kerana jenis garisan ini serupa, ia berfungsi dengan baik pada kopolimer juga.

Ia adalah salah satu simpulan yang paling popular dan juga sesuai untuk pemula. Ia adalah antara simpulan terkuat untuk kopolimer, sangat serba boleh, dan cepat diikat.

Disana ada banyak video dan panduan dalam talian jadi anda boleh berlatih sedikit sebelum keluar ke air bersama anda barisan kopolimer baharu!

Apakah Talian Memancing Kopolimer Terbaik?

Sama seperti mana-mana jenis talian lain, talian kopolimer datang dalam pelbagai julat harga yang dibuat oleh pelbagai pengeluar.

The tali pancing kopolimer terbaik perlu mempunyai semua sifat yang saya nyatakan dalam bab-bab sebelum ini.

Antara jenama tali pancing kopolimerSaya ingin menunjukkan Kastking dan Gamma.

Berikut adalah pilihan utama saya:

Talian Memancing Kopolimer Kastking

Kastking adalah antara pengeluar peralatan memancing yang paling popular, termasuk tali. Jenama ini juga mempunyai pilihan baris kopolimer yang hebat, dan saya ingin menunjukkan yang ini – Lokasi Fluoro (#ad):

Ini adalah satu garisan kopolimer dengan salutan fluoro. Ia boleh didapati dalam pelbagai ujian paun, dan ia adalah kombo sempurna bahan yang diberikan. Salutan fluoro merendahkan keterlihatan garisan manakala bahagian dalam kopolimer memberikan memori yang sangat rendah dan kebolehan tuangan yang sangat baik. Talian ini juga cepat tenggelam jika dibandingkan dengan kopolimer biasa.

Talian Memancing Kopolimer Gamma

Gamma mempunyai pelbagai pilihan garisan kopolimer yang berbeza. Mereka pergi daripada ultra-jelas, kepada pendarfluor, dan juga sangat kelihatan. Semua warna dan sifat keterlihatan ini ada supaya anda boleh mempunyai garis yang sempurna untuk sebarang situasi.

Dan apabila ia datang kepada baris kualiti, mereka sangat baik. Garisan ini boleh dipercayai dan tahan lama, ingatannya sangat rendah, dan regangan sangat rendah untuk garisan jenis ini.

Satu-satunya kelemahan ialah hargawalau bagaimanapun, pada pendapat saya ia bernilai setiap sen!

Talian Memancing Kopolimer - Terbaik

Kesimpulan

Tali pancing kopolimer agak baru di pasaran, tetapi ia adalah mendapat banyak populariti kerana ia hampir boleh menggantikan garis mono sepenuhnya.

Ciri-ciri kopolimer adalah sangat baik, dan rintangan lelasan yang lebih tinggi dengan diameter yang lebih rendah menjadikannya hebat untuk hampir semua aplikasi.

Talian serba boleh ini boleh digunakan untuk pelbagai spesies, dan dengan gewang yang dimaksudkan untuk digunakan di bawah permukaan.

Saya akan menasihati anda mencubanya dan lihat sendiri!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *