Apakah Talian Memancing Kopolimer? Memilih Jenis Yang Tepat Untuk Anda

Tali pancing kopolimer dibuat dengan gabungan dua jenis nilon. Kopolimer mengambil sifat terbaik mono dan fluoro menggabungkannya menjadi tali pancing nilon berprestasi tinggi.

Ia bukan tali pancing berkembar, gaya jalinan, menganyam sehelai mono dan sehelai fluoro.

Ia adalah bahan monofilamen tradisional dengan salutan atau infusi fluoro, menghasilkan garisan nilon satu helai. Ringkasnya, jika mengelirukan, ia adalah monofilamen – dengan perbezaan.

Bagi mereka yang biasa dengan kualiti prestasi mono dan fluoro, anda boleh bayangkan bahawa mengambil sifat prestasi terbaik setiap satu mungkin memberikan prestasi yang lebih baik.

Adakah kopolimer masa depan tali pancing satu helai nilon? Mari kita lihat lebih dekat pada tali pancing kopolimer.

Mungkin itu semua yang anda mahukan dalam mono.

Apakah Kebaikan Tali Pancing Kopolimer

Ingatan yang lemah

Kopolimer mempunyai daya ingatan yang rendah berbanding mono dan fluoro. Ini bermakna kopolimer akan mengekalkan bentuk gelendong yang jauh lebih kecil, yang mempunyai kelebihan ketara untuk pengurangan Simpulan gelung dan kusut lain.

Walaupun terdapat variasi memori antara jenama dan model, kedua-dua mono dan fluoro akan mengekalkan bentuk gelung arbor kili.

Apabila menghantar, gelung boleh terkelupas dalam satu tandan, mewujudkan pelbagai isu kusut.

Tali pancing kopolimer mengurangkan masalah yang terlalu biasa ini. Seperti jalinan, ia jauh lebih santai dan kurang cenderung untuk membengkok, menahan kekusutan dan membentuk.

Regangan Bawah

Mono ialah regangan tinggi, fluoro mempunyai tahap regangan yang sederhana, dengan jalinan hampir tiada.

Kopolimer mempunyai sedikit regangan tetapi kurang daripada mono dan fluoro manakala mempunyai lebih daripada jalinan.

Kebanyakan pemancing mempunyai keutamaan yang berbeza untuk regangan tali pancing.

Regangan tinggi menawarkan pengampunan yang ketara, dengan regangan yang kurang menawarkan kelebihan ketara untuk tetapan cangkuk sensitiviti.

Kopolimer menawarkan keseimbangan yang wajar.

Ia bagus untuk pemancing dari semua peringkat kemahiran, kerana terdapat tahap regangan dan oleh itu pengampunan. Serangan berat kurang berkemungkinan menarik cangkuk atau memutuskan garisan cahaya.

Kopolimer, dengan tahap regangan yang sederhana, memberikan manfaat sensitiviti yang ketara kepada nilon lain.

Lebih Sensitif

Oleh kerana sensitiviti tambahannya, kopolimer ialah pilihan ideal untuk pemancing gewang atau ketika memancing lokasi dengan ikan yang malu atau malu.

Pada asasnya, pemancing dapat merasakan lebih banyak perkara yang berlaku di bawah air.

Anda boleh merasakan struktur, kontur dasar tasik dan arus. Anda juga boleh merasakan ikan membuat pertanyaan malu pada umpan anda.

Talian yang lebih sensitif menawarkan kelebihan untuk prestasi gewang juga.

Jenis tali pancing yang lembut dan sensitif mencipta aksi yang lebih baik untuk semua gewang dan menyajikan semua jenis umpan secara semula jadi.

Kopolimer menawarkan sensitiviti yang lebih tinggi kepada mono dan fluoro namun tidak sesensitif tali pancing berjalin.

Nisbah Kekuatan kepada Diameter yang Lebih Baik

Anda akan sering mendengar perkataan “jalinan paling kuat” atau “kopolimer lebih kuat.” Ini adalah tidak tepat. Garisan 10 paun ialah garisan 10 paun, tidak kira dari apa ia dibuat.

Tidak kira komposisinya, tali pancing yang dinilai kepada 10 paun berkemungkinan akan putus sejurus selepas 10 paun ketegangan ini melebihi.

Maksud “lebih kuat” ialah garisan tertentu mempunyai nisbah kekuatan-ke-diameter yang lebih besar. Contohnya, mono 6 paun secara purata adalah satu pertiga lebih tebal daripada jalinan 6 paun.

Terdapat beberapa faedah menggunakan diameter garisan paling nipis yang mungkin.

Ia termasuk jarak dan ketepatan tuangan yang lebih besar, lebih banyak garisan pada gelendong, prestasi gewang yang lebih baik dan persembahan umpan.

Kopolimer mempunyai nisbah diameter kekuatan-ke-garisan yang lebih baik daripada mono dan fluoro tetapi ia tidak nipis seperti jalinan.

Ramai pemancing yang menggunakan mono telah mengambil kopolimer berdasarkan nisbah kekuatan kepada diameternya sahaja – ia adalah salah satu ciri yang paling menarik.

Kepelbagaian Komposisi

Tidak semua kopolimer adalah sama. Untuk perkara itu, tidak semua fluoro, jalinan atau mono adalah sama.

Pengeluar yang berbeza mencipta beberapa baris yang memfokuskan pada sifat prestasi tertentu.

Sesetengah garisan akan memfokuskan pada rintangan lelasan yang lebih besar, yang lain menumpukan pada kebulatan atau kelancaran garisan.

Kopolimer adalah sama dalam hal ini.

Sentiasa semak spesifikasi pengilang untuk melihat sama ada terdapat sifat atau ciri garisan yang lebih sesuai dengan aplikasi memancing tertentu anda.

Apakah Perbezaan Antara Talian Memancing Kopolimer dan Monofilamen?

tangkapan dekat kekili pancing yang diletakkan di atas bangku

Terdapat hujah bahawa purata pemancing hujung minggu tidak akan tahu mereka menggunakan kopolimer jika mereka tidak diberitahu.

Walau bagaimanapun, jika anda membandingkan kedua-duanya, anda boleh melihat dan merasakan perbezaannya.

Kopolimer lebih nipis daripada mono, sebagai permulaan, dan ia juga terasa lebih lembut dalam beberapa kes.

Simpulan boleh diketatkan dengan mudah. Dengan ketiadaan memori garisan, simpulan menjadi lebih mudah untuk diikat.

Oleh kerana diameter garisan lebih nipis, anda pasti akan mendapat kejutan apabila anda menghantarnya. Jangkakan lebih banyak jarak.

Kopolimer adalah apung tetapi akhirnya tenggelam. Ia tidak menyerap air seperti mono.

Ia bagus untuk memancing lebih dalam di dalam tiang air dan menggunakan umpan terampai. Walau bagaimanapun, kebanyakan akan mendapati ia bagus untuk memancing di atas air.

Satu lagi perbezaan yang anda akan perasan serta-merta ialah kopolimer hampir pasti akan menyebabkan anda memerlukan lebih banyak wang.

Bagaimana Ia Berbanding dengan Talian Jalinan dan Fluorokarbon?

Saya tidak boleh mengatakan bahawa saya telah memancing di atas air melakukan perbandingan secara langsung dalam apa jua cara saintifik.

Ini akan menjadi satu-satunya cara saya boleh memberikan perbandingan prestasi yang tepat antara kopolimer, jalinan dan fluoro.

Perbezaan terbesar ialah perbezaan bahan dan pembinaan yang jelas antara jalinan dan kopolimer – ia adalah jenis garisan yang berbeza sama sekali.

Satu adalah mono, satu lagi multistrand.

Walau bagaimanapun, kopolimer mengambil faedah sensitiviti fluoro dan jalinan. Ia juga lebih nipis daripada fluoro, sementara tidak senipis jalinan.

Saya fikir ia seperti ini.

Jika anda mengelak daripada tocang kerana ia sangat tidak memaafkan; jika anda tidak menyukai kekerasan fluoro; Kopolimer memberikan keseimbangan yang menggembirakan, yang akan menarik minat dan pemancing umpan.

Sebagai tahap simpulan yang kurang berhati-hati seperti saya, saya lebih suka mengikat simpulan dengan kopolimer berbanding jalinan.

Ini pertimbangan kecil, ya. Tetapi kopolimer hanya lebih mudah, dan dalam hal itu, pemancing purata mungkin mengikat simpulan yang lebih dipercayai menggunakan kopolimer.

Soalan Lazim

Adakah Talian Kopolimer Lebih Kuat daripada Mono?

10 paun breaking strain ialah 10 paun breaking strain, tanpa mengira jenis pancing.

Perbezaannya ialah tali pancing kopolimer mempunyai diameter yang lebih nipis daripada mono, untuk berat ujian yang sama.

Sejauh manakah Talian Memancing Kopolimer?

Ini adalah soalan yang sukar untuk dijawab. Pertama, terdapat banyak pembolehubah yang perlu dipertimbangkan, seperti ciri prestasi jenama yang berbeza – tidak semua kopolimer adalah sama, dan ia juga tidak memberikan prestasi yang sama.

Kedua, menilai sesuatu sebagai baik atau sebaliknya boleh menjadi sangat subjektif. Sebagai contoh.

Sesetengah mungkin suka kopolimer, tetapi tidak mencukupi untuk membelanjakan wang tambahan. Mereka tidak percaya faedahnya sepadan dengan titik harga.

Bagi yang lain, kopolimer tertentu sangat sesuai untuk aplikasi memancing mereka. Mereka merasakan ia memberi mereka kelebihan berbanding jenis baris lain.

Satu-satunya cara untuk menilai prestasi kopolimer adalah dengan mencuba beberapa jenama untuk diri sendiri.

Saya fikir anda akan menikmati proses penemuan, dan pastinya berbaloi dengan syiling tambahan untuk menyemaknya. Anda mungkin mendapati ia sesuai untuk anda.

Adakah Talian Kopolimer Tenggelam atau Terapung?

Pemancing sering sedikit bercampur dengan istilah, terapung, tenggelam, tergantung, dll.

Dan saya harus mengatakan (malangnya) bahawa saya bersalah kerana tidak menjelaskan daya apungan tali pancing dengan ketepatan yang diperlukan.

Sebuah bot terapung, dan polistirena terapung. Tali pancing tenggelam, terapung, dan tergantung, tetapi semuanya akhirnya akan tenggelam.

Talian terbang, bagaimanapun, boleh melakukan kedua-duanya. Saya suka memikirkannya seperti ini; Mereka semua tenggelam, tetapi pada kelajuan yang jauh berbeza.

Akhirnya, semuanya tenggelam.

Menambah gewang, benam dan umpan dengan berat dan daya apung yang berbeza boleh menafikan sepenuhnya tali pancing dan kadar daya apungan dan tenggelam.

Sebagai contoh, letakkan setengah auns plumbum pada talian anda, dan ia benar-benar tidak penting – talian akan tenggelam.

Garisan jalinan adalah apung, tetapi akan tenggelam akhirnya. Mono mempunyai daya apungan neutral dan akhirnya akan tenggelam. Fluoro akan tenggelam lebih cepat.

Kopolimer juga tenggelam, tetapi pada kadar yang berbeza bergantung pada jenama dan pembuatan.
Apabila anda memancing tinggi di lajur air atau memancing di atas air, cari tali dengan daya apungan maksimum dan kadar sinki yang perlahan.

Mahu memancing dalam-dalam? Cari kadar sinki yang lebih pantas. Semudah itu…semacam.

Sebenarnya, kebanyakan pemancing hujung minggu tidak akan tahu atau peduli. Cuba segala-galanya dan pancing garisan yang paling anda selesa.

Perkongsian bermakna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *