Apakah Lesen Memancing Sukan?

Terdapat beberapa perdebatan tentang sama ada memancing adalah “sukan” atau tidak. Seperti yang boleh dibuktikan oleh beribu-ribu pemancing kejohanan bass, ikan keli dan walleye serta peminat mereka, ia pastinya boleh menjadi “pertandingan”. Tetapi “memancing sukan” ialah sebarang memancing yang bukan komersial. Jika anda tidak menjual ikan yang telah anda tuai, lesen memancing sukan adalah semua yang anda perlukan.

Setiap kali saya pergi ke negeri lain, salah satu perkara pertama yang saya lakukan ialah mengambil salinan peraturan sukan memancing negeri. Ia akan menerangkan spesies yang ada, di mana dan bila setiap spesies boleh ditangkap, dan saiz dan kuantiti yang boleh disimpan. Jangan hanya skim penerbitan ini; mengkajinya dengan teliti. Simpan satu di dalam bot atau di bawah tempat duduk trak anda. Beberapa maklumat mengenai peraturan memancing sukan boleh menjadi rumit. Terima kasih kepada pembelian lesen memancing sukan anda, pembiayaan diteruskan untuk pensampelan dan penyelidikan yang digunakan untuk mengekalkan kemampanan perikanan bagi setiap badan air.

Pemancing kejohanan Bassmaster Elite mesti membeli lesen memancing sukan luar negeri di setiap negeri yang mereka tandingi. Jejak kejohanan 2019 dikeluarkan baru-baru ini dan pemancing akan memancing di sekurang-kurangnya 9 negeri termasuk California. Lesen memancing sukan California bukan pemastautin ialah kira-kira $130. Ini mungkin kedengaran banyak tetapi apabila anda mempertimbangkan peluang sepanjang tahun untuk mendarat dua digit largemouth atau bass tompok, serta banyak peluang lain yang diberikan ini, ia kelihatan seperti murah!

Lesen memancing adalah sama seperti “lesen memancing sukan” selagi anda “hanya” memancing untuk rekreasi, bersantai atau keseronokan lama. Lesen ini boleh dibeli sebagai “seumur hidup,” setiap tahun, atau hanya beberapa hari untuk pengembara dan mudah diperoleh dalam talian atau melalui kebanyakan kedai barangan sukan. Berapa banyak negeri yang anda telah memancing pada tahun ini?

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *