Apakah Lesen Bot Sehari?

Belum memiliki bot tetapi ingin belajar bot? Adakah anda melancong dan berminat untuk menyewa bot? Kemudian anda harus melihat ke dalam lesen bot sehari.

Syarat lesen menaiki bot agak berbeza bergantung pada negeri anda. Sebagai contoh, anda mungkin mendapati bahawa “lesen bot satu hari” mungkin tidak wujud di negeri anda tetapi anda boleh memperoleh sesuatu seperti “sijil pendidikan bot”. Ini akan membuktikan bahawa anda telah berjaya menamatkan kursus keselamatan bot, tetapi kerana ia mungkin tidak perlu diperbaharui, ia masih bukan lesen bot secara teknikal.

Lawati tapak web rasmi negeri anda untuk mempelajari undang-undang dan peraturan khusus berkenaan berperahu dan sebarang maklumat yang mungkin berkaitan dengan kursus lesen bot sehari. Tapak itu harus menyediakan senarai entiti yang menawarkan latihan sedemikian dan memberitahu anda perkara yang diperlukan secara sah untuk menolak selama sehari. Keperluan negeri biasanya bergantung pada umur pengendali dan kuasa kuda motor bot.

Kebanyakan negeri memerlukan latihan sebelum mengendalikan kapal air, tetapi jika tidak, ia adalah idea yang baik untuk membantu mencegah kemalangan untuk diri sendiri dan orang lain. Satu tapak pendidikan bot menyatakan bahawa Pengawal Pantai AS telah melaporkan bahawa kira-kira 70% daripada kemalangan adalah disebabkan oleh kesilapan oleh pemandu bot. Dan menurut Persatuan Bot Amerika“Kajian pada tahun 1997 menganggarkan bahawa 84% daripada pengendali PWC (kapal air peribadi) (termasuk penyewa) tidak menerima sebarang arahan menaiki bot. Kecederaan PWC menyumbang 36% daripada semua kecederaan menaiki bot yang dilaporkan.

Cara terbaik untuk memastikan anda boleh mengendalikan bot secara sah di mana-mana negeri adalah dengan melengkapkan kursus pengendalian bot, untuk lesen bot sehari atau lebih lama, di negeri anda. Tempat yang baik untuk bermula ialah tapak yang sama yang anda gunakan untuk mendaftarkan bot anda. Anda mungkin mendapati bahawa kertas kerja itu boleh dipindah milik dan untuk penyewaan, anda mungkin tidak memerlukannya bersama anda selagi anda menandatangani kertas kerja yang menyatakan ia telah disiapkan. Tetapi ada pepatah bijak: “Lebih baik memilikinya tetapi tidak memerlukannya, daripada memerlukannya tetapi tidak memilikinya.” Paling penting, maklumat keselamatan tambahan yang dipelajari daripada kursus ini akan membantu memastikan anda dan penumpang anda selamat.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *