Apakah itu peta hidrografi dan bagaimana anda boleh menggunakannya

Kredit foto www.noaa.gov

Peta hidrografi merupakan sumber maklumat yang berharga di atas dan di bawah air. Perincian sangat berbeza-beza tetapi jika kedai peralatan mempunyai carta hidrografi atau peta tasik, anda akan berperahu dan memancing, ambil satu dan kajinya.

Di atas air, peta atau carta nautika ini memberikan maklumat seperti bentuk garis pantai, dan lokasi tanjakan bot, teluk, titik dan sebarang empangan. Peta hidrografi juga akan memberikan skala. Adalah penting untuk mempunyai idea yang baik sejauh mana ia dari Titik A ke Titik B.

Tetapi mungkin sama berharganya maklumat yang boleh dibekalkan oleh peta hidrografi di bawah air, dalam bentuk garis kontur. Apabila mempelajari cara membaca peta tasik untuk memancing, pastikan anda memberi perhatian kepada garisan di dalam air yang menjejak garis pantai. Garisan kontur jarak yang luas bermaksud cerun beransur-ansur atau kedalaman yang serupa. Garis kontur jarak rapat ialah lokasi cerun, rabung, atau turunan yang lebih curam.

Mengapa ini penting?

Maklumat tentang kedalaman dan cara perubahan ini boleh membantu anda mencari ikan. Bahagian yang lebih dalam akan menjadi sumber air yang lebih sejuk semasa musim panas dan mungkin kekal tanpa rumpai kerana kekurangan cahaya matahari yang sampai ke bahagian bawah. Kawasan rata yang besar mungkin menjadi kawasan pemijahan pada musim bunga. Kawasan yang mempunyai cerun yang curam boleh menjadi sumber air naik atau pergerakan semasa yang diketahui ikan lapar, sering membawa makanan. Dan anda mungkin dapat mencari saluran yang boleh bertindak sebagai “lebuh raya” ikan pada beberapa bahagian tahun semasa ikan bergerak ke atau dari kawasan pemijahan.

Peta hidrografi akan membantu anda mencari bonggol bawah air, timbunan batu dan tempat lain di mana bahagian bawahnya berubah. Kawasan peralihan ini sering menarik perhatian ikan. Apabila anda memperbaharui lesen memancing anda, lihat jika anda boleh menemui sebarang peta hidrografi tasik atau sungai di kawasan anda. Ia boleh membantu menjayakan acara tersebut.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *