Apakah Cara Terbaik untuk Membersihkan Bot?

Jika anda ingin mengetahui cara terbaik untuk membersihkan bot, pergi ke marina air masin pada lewat petang dan tunggu bot nelayan sewa menyelinap ke dalam gelincirnya. Selepas penumpang, ikan dan peralatan dipunggah (dan ikan dibersihkan), pasangan mula membersihkan, satu proses yang akan mengambil masa dari 15 hingga 30 minit bergantung pada saiz bot dan jumlah kucar-kacir serta semburan air masin yang dialaminya.

Kemungkinan besar, pasangan melakukan cucian awal semasa kembali ke pelabuhan. Tetapi di dok, dia mungkin akan memuatkan baldi dengan air sabun, melekatkan berus yang dikendalikan panjang ke dalamnya, dan kemudian menyental semua bahagian bot (dan beberapa peralatan memancing) dengannya, kemudian bilas semua dengan air tawar dengan hos. .

Tidak terlalu ramai pelayar rekreasi tanpa sewa akan pergi ke usaha itu selepas setiap tamat. Dan jumlah pembersihan yang diperlukan bergantung pada faktor seperti sama ada anda pernah berada di air tawar atau air masin; sama ada darah ikan telah tertumpah; jika penumpang telah mengesan kotoran di atas bot; dan sebagainya.

Garam vs Segar

Tidak ada persoalan bahawa banyak lagi yang perlu dilakukan untuk bot yang digunakan dalam air masin daripada bot yang digunakan dalam air tawar. Jadi cara terbaik untuk membersihkan bot akan berbeza-beza mengikut keadaan. Kebanyakan bot air tawar hanya melakukan pembersihan sekali-sekala, manakala bot yang digunakan dalam air masin mesti sekurang-kurangnya disalurkan dengan air tawar dengan teliti selepas setiap keluar untuk menghilangkan karat. Membersihkan dengan air sabun dan kemudian membilas adalah baik, dan sekali-sekala menggunakan mesin basuh kuasa akan membantu membersihkan lantai degil, gunwal dan kotoran konsol.

Jangan lupa bahagian luar bot, serta motor dan treler (anda harus menyiram motor dengan air tawar selepas setiap lawatan air masin). Terdapat produk pembersihan marin yang baik tersedia untuk membantu dengan kotoran degil yang berterusan pada bahagian luar bot, dan juga produk untuk membersihkan tempat duduk vinil dan kusyen.

Membersihkan Bot Bertambat

Badan kapal yang berlabuh untuk tempoh yang lama di dok menarik acuan, buih, teritip, dan segala macam keburukan. Malah beberapa bot yang ditreler tetapi menghabiskan banyak masa di dalam air akan tercemar. Terdapat banyak produk yang tersedia untuk membersihkan badan kapal, dan banyak bergantung pada keterukan pembentukan, yang selalunya berkadar terus dengan jumlah masa yang dihabiskan di dalam air dan/atau sifat persekitaran tempat tambatan berlaku. Untuk cara terbaik membersihkan badan bot, anda mungkin perlu menarik bot keluar dari air dan boleh masuk ke bawahnya.

Membersihkan Bahagian Dalaman

Cara terbaik untuk membersihkan bahagian dalam bot adalah dengan hos dan berus gosok sabun, dan lebih awal daripada kemudian. Sebaik sahaja darah, kotoran dan barangan lain dibakar, ia memerlukan banyak gris siku untuk dikeluarkan.

Jadi, semasa memancing, simpan berus gosok, celupkan ke dalam air dan keluarkan barang yang menyinggung perasaan. Atau cuba tuala besar. Kami sering mendapat darah di lantai, gunwales dan penyejuk bot saya, terutamanya apabila menangkap ikan biru. Saya menyimpan tuala lama yang dicelupkan ke dalam air dan kemudian melelehkan sebarang kesan yang kelihatan sebaik sahaja ia berlaku. Ini menjadikan pembersihan kemudian lebih mudah.

Petua Pantas

  • Pergi ke kedai marin, marina atau peniaga bot untuk membeli dan menggunakan produk pembersihan yang mereka cadangkan untuk bot tertentu anda.
  • Ingatlah untuk membersihkan perigi umpan, kotak ikan dan penyejuk ikan selepas setiap penggunaan. Gosok dan sabun dan gunakan baking soda untuk membantu menghilangkan bau. Bilas sebersih-bersihnya.
  • Pastikan anda mengeluarkan air dari telaga dan lambung bot, dan keluarkan sebarang tumbuh-tumbuhan akuatik yang jelas dari buritan bot dan treler bot. Ini akan membantu mencegah penyebaran atau spesies invasif.
  • Jangan lupa bersihkan treler bot dan bilas motor sangkut.
  • Cuba mesin basuh kuasa sekali-sekala untuk menghilangkan kotoran yang paling degil. Jika anda tidak mempunyai mesin basuh kuasa, bawa bot melalui cucian kereta basuh sendiri yang terdapat hos kuasa.
  • Cara anda menyimpan bot juga boleh menyumbang kepada memiliki bot yang bersih. Menutup bot anda akan menghalang burung daripadanya, mengelakkan daun jatuh dan mengotorkan lantai serta membantu mengekalkan penampilan yang segar. Menyimpannya di bawah carport atau di dalam garaj juga disyorkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *