Apakah Alat yang Mengandungi Kit Pengikat Lalat Terbaik untuk Pemula?

Ramai orang mengambil ikatan lalat sejurus selepas mereka mula memancing. Menjadi baharu dalam kedua-dua aspek sukan ini, ia membantu bukan sahaja menerima bimbingan tentang teknik memancing lalat dan disiplin tuangan, tetapi terutamanya seni membuat lalat yang boleh ditangkap. Video, buku dan bantuan arahan peribadi, dan apabila pengetahuan pemancing terbang meningkat, mengikat lalat untuk memenuhi minat pemancing peribadi adalah evolusi semula jadi. Proses itu selalunya membawa kepada pencarian kit pengikat lalat terbaik untuk pemula.

Ikatan lalat ialah pembuatan tangan lalat tiruan dengan melilitkan benang di sekeliling cangkuk dan melekatkan pelbagai bahan pada cangkuk dengan benang. Oleh kerana terdapat begitu banyak tempat untuk menerbangkan ikan, dan begitu banyak spesies untuk dikejar, anda tidak boleh menyatakan secara pasti apakah lalat terbaik untuk pemula. Oleh itu, melainkan jika kit ditujukan khusus untuk satu tujuan, katakan mencipta lalat untuk ikan trout atau lalat untuk memancing di air masin, ia tidak akan mempunyai pelbagai jenis barang di dalamnya.

Oleh itu, sukar untuk menentukan kit pengikat lalat terbaik untuk pemula, tetapi anda sekurang-kurangnya boleh memastikan bahawa item tersebut mempunyai wakil berkualiti bagi alat yang paling penting. Inilah yang anda perlukan:

Ragum

Ragum pengikat lalat (ramai orang menggunakan versi Inggeris: vice) ialah alat dengan rahang pengapit boleh laras yang digunakan untuk mengikat cangkuk untuk menyarungnya dengan bahan pengikat lalat. Anda tidak boleh mendapatkan item khusus ini di kedai perkakasan serba guna. Ia adalah alat mengikat lalat yang paling penting. Oleh kerana yang bagus memerlukan kos yang tinggi, dan banyak pembuat lalat yang khusus mengenainya (mempunyai pendapat berbeza tentang ragum pengikat lalat terbaik), kebanyakan kit pengikat lalat tidak termasuk ragum.

gelendong

Alat ini memegang gelendong benang dengan selamat dan mengenakan ketegangan pada benang dan bahan yang digunakan untuk mendandani lalat.

Tang Hackle

Alat kecil ini mengapit atau mencubit bulu untuk melilit cangkuk.

Gunting

Gunting mempunyai banyak tujuan tetapi untuk kerja mengikat lalat secara dekat, gunting harus mencapai titik yang halus dan sangat tajam. Banyak tier mempunyai berbilang gunting untuk tujuan yang berbeza.

Penyudah Sebat

Item khusus berbentuk kilat petir ini digunakan untuk membuat dan mengamankan lilitan akhir benang pada cangkuk.

Bodkin

Pilihan yang kecil dan halus, bodkin berguna untuk pelbagai kerja terperinci kecil.

Penumpuk Rambut

Peranti seperti corong ini digunakan untuk menggabungkan dan menjajarkan bahan yang berbeza untuk diikat pada cangkuk.

Mengalih suara Twister

Juga dipanggil pemutar atau pusaran, alat ini (yang selalunya berwajaran) melekat pada gelung alih suara untuk menggunakan alih suara berkelompok pada cangkuk lalat.

Beberapa item lain yang didapati berguna, seperti pinset, mungkin terdapat dalam kit, tetapi ini adalah yang paling penting.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *