Apa yang Perlu Tahu Apabila Memilih Talian Memancing Ais

Memancing ais dilakukan dengan memancing secara menegak sama ada dengan joran pendek dan kekili yang dimanipulasi secara manual, secara amnya dengan jigging gewang, atau dengan menggunakan hujung ke atas yang hanya mempunyai kekili dan yang (lebih kurang) memancing secara pasif beberapa bentuk umpan. Talian diperlukan untuk kedua-dua kekili, sudah tentu, tetapi tali pancing ais yang digunakan berbeza-beza sama seperti dalam memancing di air terbuka.

Talian untuk Memancing Tip Up

Apabila seekor ikan mengambil umpan yang diletakkan di bawah hujung ke atas, anda perlu mengeluarkan hujung ke atas dari lubang ais dan membawa tali (dan ikan) di tangan ke atas tangan. Ini lebih mudah dilakukan dengan garisan monofilamen nilon berdiameter besar, atau dengan garisan Dacron berjalin, berbanding dengan garis super jalinan, yang mempunyai diameter kecil dan jauh lebih mahal. Bergantung pada produk dan apa yang anda pancing, nilon ujian 17 hingga 40 paun dan tali pancing ais Dacron mengisi bil. Pemimpin mungkin dilekatkan pada monofilamen, tetapi semestinya digunakan bersama Dacron. Mono mungkin akan lebih tahan lelasan (fikirkan serpihan ais di sekeliling lubang), daripada garis Dacron yang tidak bersalut, tetapi terdapat produk yang disalut untuk menahan pembekuan dan lelasan.

Talian untuk Jigging Rod-dan-Kekili

Sesetengah pemancing ais lebih suka tali pancing ais monofilamen nilon kerana kemudahan dalam mengikat simpulan, rintangan lelasan yang baik, kewujudan regangan untuk menentang lonjakan ikan yang lebih besar, sifat yang lebih pemaaf, dan secara amnya kos rendah. Walau bagaimanapun, monofilamen mengekalkan ingatan dan menjadi bergelung, terutamanya dalam air sejuk, mengurangkan sensitiviti. Dan, memandangkan nilon menyerap air, ia boleh menyebabkan pembentukan ais pada kekili dan pada pemandu rod. Monofilamen nilon bersalut yang menahan penyerapan air akan menjadi alternatif yang baik kepada tali yang mungkin anda gunakan dalam memancing di air terbuka.

Jalinan superlines (garisan mikrofilamen) mempunyai peminat untuk memancing ais juga, kerana regangan rendahnya meningkatkan kepekaan dan pengesanan mogok, yang merupakan faedah apabila jigging, dan diameter nipisnya meningkatkan kadar tenggelam, yang sangat bermanfaat apabila memancing di air dalam. Pengambilan air dan pengumpulan ais boleh menjadi masalah, namun, jadi garisan super bersalut yang khusus untuk memancing ais adalah alternatif yang lebih baik daripada yang dimaksudkan untuk memancing di air terbuka. Juga, anda perlu melampirkan perambut pada hujung garisan jalinan.

Barisan Pemimpin

Ini berpunca kepada monofilamen, fluorokarbon atau garis campuran/hibrid. Fluorocarbon digemari oleh ramai pemancing ais kerana jarak penglihatannya yang lebih rendah dan fakta bahawa banyak memancing ais dilakukan di air jernih. Walau bagaimanapun, boleh dipersoalkan bahawa ini membuat perbezaan apabila anda memancing lebih dalam. Fluorocarbon tenggelam dengan cepat, mempunyai rintangan lelasan yang baik, dan mempunyai regangan yang rendah tetapi terdedah kepada kekakuan dan ingatan, dan lebih mahal daripada monofilamen nilon. Kompromi yang baik mungkin ialah garisan campuran (kopolimer) atau garisan bahagian-fluorokarbon sebahagian-nilon (hibrid), yang mempunyai kekuatan yang baik dan kurang regangan daripada nilon mono, dan juga lebih murah.

Ingat bahawa apabila anda memikirkan tentang tali pancing ais yang terbaik, banyak bergantung pada apa yang anda pancing, sejauh mana anda memancing, dan saiz gewang dan umpan yang anda akan gunakan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *