Apa yang Menjadikan Burung Terbang yang Cekap?

Nota Burung®

Apa yang Menjadikan Burung Terbang yang Cekap?

Ditulis oleh Gordon Orians

Ini ialah BirdNote.

[Hummingbird wing sounds] https://macaulaylibrary.org/asset/6116;

Sesetengah burung adalah risalah yang lebih cekap daripada yang lain. Mereka mendapat lebih banyak kuasa daripada setiap kepak sayap. Burung yang menangkap makanan mereka dengan paruhnya semasa dalam penerbangan adalah penerbang terbaik. Tetapi ada pertukaran.

Kaki mempunyai banyak kegunaan, tetapi untuk burung terbang, ia adalah seretan — secara literal. Jadi burung yang mengejar mangsa pada sayap telah berkembang kaki yang lebih lemah daripada burung lain. Sama seperti kapal terbang dan roket, mengurangkan berat apa-apa yang tidak diperlukan untuk pendorongan meningkatkan kecekapan penerbangan.

Kedua-dua burung walet – yang merampas serangga terbang dari udara – dan burung kolibri, yang menangkap mangsanya dan mengumpul nektar dalam penerbangan, mempunyai kaki yang lemah. Mereka boleh hinggap, tetapi mereka tidak boleh berjalan.

[Barn Swallow] https://macaulaylibrary.org/asset/66813

Dan burung walit, burung yang paling sesuai untuk terbang, mempunyai kaki yang lemah sehingga mereka tidak dapat hinggap! Mereka hanya boleh menggantung dengan kuku panjang mereka atau mengocok beberapa inci.

[Chimney Swift] https://macaulaylibrary.org/asset/223902

Tetapi sebagai balasannya, burung walit boleh terbang dengan pantas dan cekap, dan mereka mempunyai kebolehgerakan yang hebat. Mereka dan saudara terdekat mereka, burung kolibri itu, adalah satu-satunya burung yang boleh terbang lurus ke atas. Itu membolehkan burung walit keluar dari cerobong asap dan rongga di pokok tempat mereka bersarang. Sekarang itu risalah yang cekap!

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh Yayasan Bobolink.

###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Rufous Hummingbird ML6116 Dirakam oleh R. Little, Barn Swallow ML66813 dirakam oleh W. Gunn, Chimney Swift ML 223902 dirakam oleh P. Kellogg
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote Julai 2021 Narator: Mary McCann

ID# penerbangan-15-2021-07-16 penerbangan-15

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *