Apa yang Anda Perlu Tahu!

Dari segi sejarah, ikan bass smallmouth telah lama dianggap sebagai ikan jatuh. Dari September hingga November, pemancing yang menyasarkan makanan kecil sebelum musim sejuk boleh mengikat beberapa bilangan ikan yang agak besar. Walau bagaimanapun, apa yang tidak diketahui oleh ramai pemancing ialah penangkapan ikan smallmouth lewat musim panas yang kuat telah pun berlaku di seluruh Amerika, ia sangat mudah diakses oleh ramai pemancing dan tidak ada sebab untuk menunggu sehingga daun berubah.

Jika terdapat satu perbezaan utama antara gigitan bass smallmouth lewat musim panas dan lewat musim luruh, ia adalah lokasi. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, smallmouth musim luruh lewat biasanya terdapat di dalam air yang lebih dalam, terutamanya berhampiran struktur. Pada musim panas, haiwan kecil boleh ditemui di mana-mana dari tasik hingga ke sungai. Kebolehcapaian bronzeback lewat musim panas inilah yang menjadikan gigitan ini unik, dan ketabahan ikan itulah yang menjadikannya istimewa.

memancing ikan bass smallmouth lewat musim panas di tasik
Memancing kawasan peralihan antara air cetek dan dalam boleh membantu anda mencari dan menangkap lebih banyak ikan bass smallmouth lewat musim panas

Dalam memecahkan gigitan mulut kecil musim panas ini, adalah penting untuk menyerlahkan perbezaan antara dua jenis badan air yang paling popular untuk menyasarkan ikan ini: tasik dan sungai. Walaupun terdapat sedikit pertindihan gaya memancing antara kedua-duanya, terdapat juga sedikit nuansa yang boleh membantu mempercepatkan penangkapan ikan. Jika anda memerlukan peralatan untuk memulakan usaha kecil anda sendiri, klik di sini!

Lewat Musim Panas Smallmouth di Tasik:

Apabila kita biasanya memikirkan bass smallmouth musim panas, kita memikirkan tentang bonggol yang dalam, air yang lebih sejuk dan memancing yang halus. Memang benar bahawa semua ini adalah ciri-ciri memancing kecil musim panas, tetapi mereka bukanlah akhir-semuanya. Bergantung pada keadaan dan masa hari, anda boleh menemui mulut kecil yang agresif di cetek. Apabila ini berlaku, ia biasanya bermakna umpan berada di kawasan tersebut dan makanan sedang dihidupkan.

Pada waktu subuh dan senja, ia adalah perkara biasa untuk melihat smallmouth lewat musim panas meluncur ke atas tiang air menyerang umpan. Anggap ini peluang keemasan anda untuk mengalami smallmouth di atas air. Umpan prop, umpan berjalan dan umpan buzz adalah semua umpan yang perlu dipertimbangkan dalam situasi ini. Jika anda tidak menjumpai aktiviti permukaan, atau anda menghadapi beberapa ombak, gantikan air atas dengan jerkbait atau crankbait.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, smallmouth pada penghujung musim panas suka menghabiskan bahagian paling panas hari di dalam air yang lebih dalam untuk kekal sejuk. Walau bagaimanapun, mereka tidak hanya teleport ke sana dari perairan cetek di mana mereka makan pada waktu senja dan subuh. Pada waktu pagi dan awal petang, smallmouth boleh ditemui di tebing pantai dan kawasan peralihan lain antara perairan cetek dan dalam. Sasarkan ikan ini dengan spinnerbaits, jig, crankbaits menyelam sederhana dan plastik lembut seperti ned rig dan drop shot.

Memancing Smallmouth Lewat Musim Panas di Sungai:

Bagi pemancing bass smallmouth sungai tegar, lewat musim panas boleh dikatakan masa terbaik sepanjang tahun. Air yang lebih rendah menyebabkan ikan terkumpul di dalam lubang dan poket yang lebih dalam, yang menjadikannya lebih mudah untuk mengesannya. Ia juga menjadikan sungai lebih mudah diharungi dengan selamat, membolehkan lebih banyak akses ke seluruh sungai. Akhir sekali, atas sebab tertentu, dalam masa di mana kebanyakan ikan lesu kerana panas musim panas, smallmouth masih mempunyai tenaga dan keupayaan bertarung semula jadi yang menjadikan mereka kegemaran peminat.

Membaca air adalah kunci untuk mengambil gigitan dalam senario sungai. Air kendur di sebelah arus telah lama menjadi tempat penahanan yang ideal untuk bass, kerana ia memberi mereka akses kepada umpan tanpa perlu menghabiskan tenaga untuk berenang di dalam air yang bergerak lebih pantas. Anda boleh menemui pecahan semasa ini di sebalik batu atau kayu, berhampiran garis pantai atau struktur luaran seperti jambatan, empangan atau paip. Selain itu, pada hari yang sangat panas, tidak rugi mencuba kawasan berlorek. Kerana shad dan ikan kecil suka bersembunyi di kawasan ini, smallmouth lewat musim panas biasanya tidak ketinggalan.

Pemilihan gewang untuk sungai kecil boleh berbeza-beza mengikut sungai ke sungai. Bergantung pada kedalaman sungai, jerkbaits atau crankbaits boleh menjadi pembunuh, walaupun anda ingin memastikan kedalaman menyelam umpan anda sesuai untuk paras sungai. Dalam keadaan yang lebih cetek, umpan gergaji plastik, craw atau ned rig berprestasi sangat baik dicurangi pada kepala jig atau bahkan jig tuang kecil. Pencinta air atas juga bernasib baik kerana umpan poppers dan prop adalah umpan sungai dinamit, terutamanya apabila memancing pada waktu awal pagi atau senja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *