Apa itu Ice Fishing?

Yang menggembirakan ramai pemancing, cuaca baru-baru ini membawa salji dan suhu beku di seluruh bahagian Utara negara kita. Dari Portland, Oregon ke Portland, Maine, nelayan ais menajamkan bilah gerimit, melincirkan kekili pada joran jigging dan melakukan tip up, dan keluar menangkap ikan. Bagi sesetengah orang, perjalanan memancing itu jatuh di antara pesta percutian.

Tetapi tunggu, apakah memancing ais? Orang yang tidak beriman menganggapnya sebagai satu parti gergasi. Sentiasa ada makanan dan minuman dan dengan cara yang betul. Memancing ais adalah sukan yang sangat sosial.

Intinya adalah memancing, dan sama seperti jenis memancing yang lain, terdapat tahap yang berbeza. Sesetengah nelayan ais adalah persaudaraan teras keras yang menggunakan pelbagai jenis elektronik untuk menentukan suhu air dan struktur drop-off, mencari ikan dan menangkapnya. Ada yang menggunakan umpan hidup seperti shiners untuk mendapatkan tip manakala yang lain lebih suka jig untuk bass, panfish, trout atau walleye. Pelbagai tempat perlindungan merangkumi daripada duduk di atas baldi hingga berehat di pondok yang ditipu lengkap dengan sofa, pemanas dan katil dua tingkat. TV skrin rata adalah untuk menonton permainan.

Makanan terdiri daripada sup bawang dan rebusan daging rusa kepada filet ikan yang baru digoreng. Selepas meletakkan cemberut pada perut anda, ramai nelayan ais mengikat beberapa Super Tacs untuk permainan pikap hoki. Pemain luncur figura berputar-putar sambil ahli keluarga menonton, coklat panas atau kopi di tangan.

Memancing ais adalah perayaan musim sejuk. Kadangkala cuaca sejuk, bersalji atau berangin, tetapi bukankah itu hanya musim sejuk yang setara dengan musim panas, kering dan hari tanpa angin? Anda tahu jenis yang saya maksudkan; merekalah tempat anda akan memancing dengan bersungguh-sungguh dan apabila gigitan mematikan anda melompat ke laut dan pergi berenang. Bagi kebanyakan orang, masa tahun ini bermakna anda akan meluncur dan bukannya berenang.

Memancing ais adalah menyeronokkan, dan persahabatan itu menular. Jangan ketuk sebelum anda mencubanya. Tidak lama lagi anda mungkin mendapati diri anda bermimpi tentang hari sejuk dan permukaan beku. Dan apabila bendera tip up berkibar atau ikan menghempas jig, anda akan diingatkan mengapa anda berada di sini. Ikan, seperti pada masa-masa lain dalam setahun, adalah hab roda kami, anda semua tahu itu.

Pastikan anda berlesen, dan sediakan semua peralatan keselamatan yang sesuai sebelum anda mencecah ais musim sejuk ini.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *