Angsa Kanada – Berhijrah atau Tidak

Nota Burung®

Angsa Kanada – Berhijrah atau Tidak?

Ditulis oleh Frances Wood; disemak oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!
[Sound of Canada Geese flying overhead]
Ingat bunyi ini dari zaman kanak-kanak anda? [Sound of Canada Geese flying overhead] Ia adalah salah satu bunyi liar kami yang paling biasa, panggilan Angsa Kanada terbang tinggi dalam formasi V yang panjang dan bergerigi. Dan ia adalah salah satu lambang kami yang paling kekal dalam perubahan musim. [Sound of Canada Geese flying overhead]
Oktober adalah bulan kemuncak dalam penghijrahan Kanada Angsa ke selatan, angsa yang membiak pada musim panas di Kanada dan Alaska. “Tetapi,” anda bertanya, “adakah Angsa Kanada sepanjang tahun, di halaman taman dan padang golf?” [Sound of a golfer hollering “fore!” with geese in the background] Di manakah angsa ini sesuai dengan gambar?
Ia rumit. Burung yang kita anggap sebagai “Angsa Kanada” – angsa perang dengan tanda tali dagu putih – sebenarnya terdiri daripada pelbagai populasi geografi. Ada yang lebih besar, ada yang lebih kecil, dan kebanyakan subkumpulan mempunyai julat pembiakan yang berbeza di utara sempadan AS. Walau bagaimanapun, beberapa Angsa Kanada kini sebahagian besarnya tidak berhijrah, sangat mengecewakan pemain golf dan lain-lain. Kebanyakan angsa yang kini tinggal sepanjang tahun adalah keturunan burung yang diperkenalkan oleh pihak berkuasa pengurusan permainan – dalam usaha untuk menghidupkan semula beberapa populasi liar asal yang telah musnah pada tahun 1900-an.
Jadi, sementara beberapa Angsa Kanada sedang berhijrah, terbang beribu-ribu batu setiap tahun antara tapak bersarang dan musim sejuk, yang lain gembira untuk bertahan. Kita manusia telah membuat mereka tawaran yang tidak boleh mereka tolak – ekar dan ekar rumput yang lazat di rumput, taman dan padang golf.
[Migrating Canada Geese]
Terdapat banyak lagi untuk dipelajari di tapak web kami, birdnote.org.
###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh GB Reynard dan William WH Gunn.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2013 Tune In to Nature.org Oktober 2017/2021 Narator: Michael Stein
ID#040505CAGOKAND CAGO-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *