Angler Lands Enormous Idaho State Record White Sturgeon

Premier Angler ialah sumber dan jenama memancing air tawar yang ditulis, disunting, disusun dan dibuat oleh peminat memancing untuk peminat memancing. Kami juga mengambil bahagian dalam program Gabungan Bass Pro Shops. Beberapa pautan pada halaman ini mungkin mengarahkan anda ke tapak web Bass Pro Shops. Jika anda membuat pembelian melalui salah satu pautan tersebut, kami mungkin menerima komisen yang kecil.

Nasib Pemula?

Idaho New State Record White Sturgeon
Foto melalui Greg Poulsen

Greg Poulsen dari Utah adalah peminat aktiviti luar yang lama, kerap memburu dan memancing ikan trout dan ikan keli di negeri asalnya. Nampaknya tidak adil untuk mencadangkan bahawa mendaratkan ikan rekod negeri secara besar-besaran akan menjadi “tuah pemula” bagi seseorang yang telah menghabiskan begitu banyak masa di atas air, tetapi Poulsen sendiri bersetuju bahawa kekayaannya baru-baru ini hanyalah itu.

“Ia adalah 100% nasib pemula dalam hal ini,” kata Poulsen. “Ia sangat gila…”

Keghairahan dan keikhlasan Poulsen datang, sebahagiannya, disebabkan oleh fakta bahawa tangkapannya – seekor ikan sturgeon putih berukuran 10 kaki, 4 inci yang besar yang ditangkap di Takungan CJ Strike Reservoir Idaho – telah didaratkan semasa percubaan pertama pemancing memancing spesies yang terkenal besar itu.

Isteri Poulsen telah menempah lawatan memancing pada 5 Ogos untuk pasangan itu dan dua rakannya Brett Jones dari Jones Sport Fishing dan jumlah yang keluar mengundi pada hari itu mengejutkan semua orang… termasuk Jones!

Hari yang Sempurna di atas Air

White Sturgeon State Record Idaho
Foto melalui Greg Poulsen

Jika menangkap rekod negeri pada percubaan pertama anda untuk memancing spesies tidak mencukupi, kru Poulsen berjaya melakukan jenis hari yang hanya diimpikan oleh kebanyakan pemancing.

Poulsen bukan sahaja mendaratkan sturgeon putih bersaiz 124-inci – ikan yang selesa mengatasi rekod negeri Idaho sebelum ini iaitu 119.5 inci yang ditangkap oleh Rusty Peterson pada 2019 – tetapi pihaknya turut menarik beberapa lagi ikan yang berbaloi dengan harga perjalanan seorang diri.

Rekod negeri Poulsen adalah ikan sturgeon ketiga yang ditangkap pada hari itu, tetapi pihaknya turut mendarat satu lagi kekalahan besar iaitu 9 kaki, 7 inci, jatuh hanya 4 1/2 inci berbanding rekod negeri sebelumnya.

Mereka juga mengambil tambahan pengaki 9 tambah, dua pengaki 8 tambah dan penyepak berukuran lebih 7 kaki.

Jika 7 kaki adalah milik anda kecil ikan hari ini, itu cukup cemerlang.

Saiz Penting dan Perkara Saiz

Mengukur Sturgeon Putih
Foto melalui Greg Poulsen

Ikan dan Permainan Idaho memerlukan mana-mana rekod negeri sturgeon putih yang layak memenuhi beberapa kriteria:

  • Ikan itu mesti ditangkap dan dilepaskan secara sah
  • Ikan tidak boleh dikeluarkan dari air semasa disukat

Oleh itu, Poulsen tidak dapat merekodkan berat untuk tangkapan besarnya, yang merupakan perkara biasa dengan spesies itu.

Sebagai perbandingan, bagaimanapun, rekod dunia IGFA sturgeon putih semasa berukuran 9 kaki, 6 inci panjang dan berat 468 paun. Ikan ini ditangkap pada tahun 1983 oleh Joey Pallotta di Benicia, California.

Disebabkan peningkatan peraturan dalam memancing ikan sturgeon putih, rekod berat Pallotta mungkin akan dipecahkan berkali-kali sejak itu jika pemberat dibenarkan untuk direkodkan. Memandangkan perbezaan 10-inci antara tangkapan Pallotta 1983 dan Poulsen, kemungkinan besar ikannya mengatasi rekod dunia semasa dengan margin yang selesa.

Walau bagaimanapun, dari segi panjang, raksasa Poulsen masih jatuh setinggi dua kaki daripada sturgeon putih terbesar yang pernah direkodkan – raksasa berukuran 12 kaki, 4 inci yang ditangkap di Sungai Fraser British Columbia pada tahun 2012 yang dianggarkan mempunyai berat yang sama. sebagai 1,100 paun!

Mendapatkan Replika

State Record Idaho White Sturgeon
Foto melalui Greg Poulsen

Poulsen juga menyatakan bahawa anak-anaknya mahu dia mendapatkan replika sturgeon putihnya yang besar. Walaupun replika crappie, bass dan walleye agak biasa sekarang dalam dunia tangkapan dan pelepasan, ia boleh menjadi sedikit lebih mencabar untuk mendapatkan seekor ikan lebih lama daripada dinding di sesetengah bilik.

Dengan perhatian yang pasti diterima oleh tangkapannya, Poulsen telah menyatakan minat untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang berpotensi memikul tugas mencipta replika berkualiti.

Jika anda mengenali seseorang yang bersedia menghadapi cabaran itu, sila minta mereka menghubungi kami di halaman Facebook Premier Angler dan kami akan menyampaikan maklumat itu kepada Poulsen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *