Anak ayam cowbird melakukan yang terbaik dengan dua pasangan sarang warbler – bukan empat, bukan sifar, kajian mendapati

Burung lembu berkepala perang adalah parasit induk umum, bertelur di sarang banyak spesies burung lain dan membiarkan ibu bapa tuan rumah membesarkan anak mereka. Satu kajian baharu cuba memahami strategi yang digunakan oleh anak ayam lembu untuk terus hidup dalam sarang burung warbler protonotari apabila mereka menetas dengan bilangan anak burung warbler yang berbeza. Kajian itu mendedahkan bahawa anak ayam burung lembu melakukan lebih baik dengan dua daripada dengan empat atau sifar pasangan sarang warbler.

Para penyelidik melaporkan penemuan mereka dalam Prosiding Persatuan Diraja B.

Jika seekor burung lembu berakhir di dalam sarang burung walet protonotari dengan empat ekor anak ayam perumah, burung lembu itu sama ada binasa atau bilangan ekor burung burung hantu menurun, biasanya kepada dua ekor, kajian itu mendapati. Ini menunjukkan bahawa burung lembu terlibat dalam apa yang dipanggil oleh naturalis Charles Darwin sebagai “pembinaan khusus,” mengubahsuai persekitaran mereka untuk meningkatkan kelangsungan hidup mereka sendiri, kata para penyelidik.

“Parasit induk seperti burung lembu berkepala perang bertelur di dalam sarang pelbagai spesies yang berbeza, kami ingin mengetahui tentang satu aspek yang sangat penting tentang cara mereka memanfaatkannya dalam dunia yang, apabila mereka menetas, boleh menjadi mana-mana satu. daripada 200 senario berbeza,” kata Nicholas Antonson, seorang Ph.D. calon di Universiti Illinois Urbana-Champaign yang mengetuai kajian itu bersama Mark Hauber, seorang profesor evolusi, ekologi dan tingkah laku U. I.. “Kami memberi tumpuan kepada apa yang berlaku apabila seekor burung lembu menetas ke dalam sarang dengan bilangan sarang perumah yang berbeza.”

Cowbird berkepala coklat, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Anak ayam lembu tidak pernah mengeluarkan telur dari sarang perumah atau secara langsung membunuh anak perumah. Ini membezakan mereka daripada parasit induk lain, cuckoo biasa, yang akan membunuh semua anak ayam lain dalam sarang dan menuntut semua makanan yang boleh disediakan oleh ibu bapa angkat, kata Antonson. Kajian terdahulu dari penyelidikan pasca doktoral Hauber sendiri menunjukkan bahawa strategi ini tidak berfungsi untuk burung lembu di sarang burung tuan rumah lain: phoebe Timur. Dalam kajian itu, burung lembu sebenarnya mendapat kurang makanan daripada ibu bapa tuan rumah apabila tiada pasangan sarang berbanding apabila terdapat dua anak ayam tuan rumah.

“Burung lembu telah menyesuaikan diri untuk hidup dengan pasangan sarang tuan rumah,” kata Hauber. “Mereka mengalahkan mereka, mereka mengangkat kepala mereka lebih tinggi, dan mereka mengemis dengan lebih kuat dan untuk jangka masa yang lebih lama, tetapi mereka tidak secara aktif menggantikan pasangan sarang tuan rumah.”

Untuk lebih memahami dinamik ini, pasukan itu menggunakan kotak sarang yang menarik kepada burung warbler dan burung lembu di hutan paya Illinois selatan. Kotak itu direka bentuk untuk mengecualikan pemangsa darat seperti ular dan rakun, dan pemangsa udara oleh elang dan burung hantu. Dengan menukar tempat tidur di dalam kotak empat hari selepas telur menetas, pasukan itu juga mengurangkan ancaman daripada parasit invertebrata seperti lalat.

Pasukan itu mengikuti sarang dengan dan tanpa parasit burung lembu dan memanipulasi bilangan anak ayam perumah dalam sarang dengan memindahkan telur burung warbler atau anak ayam di antara sarang. Semua sarang yang diparasit oleh burung lembu mempunyai sama ada sifar, dua atau empat pasangan sarang warbler. Sarang kawalan yang mengandungi hanya anak ayam warbler telah dipadankan untuk jumlah bilangan anak.

Kajian terdahulu telah mengukur jumlah makanan yang dibawa oleh ibu bapa tuan rumah ke dalam sarang dan berapa bahagian makanan yang diterima oleh sarang burung lembu. Secara umum, burung lembu menetas lebih awal daripada pasangan sarangnya. Mereka cenderung menjadi lebih besar dan lebih agresif daripada anak ayam warbler dan mengekstrak lebih banyak makanan daripada ibu bapa tuan rumah, kata Antonson. Burung lembu memerlukan lebih banyak makanan kerana ia tumbuh dua hingga tiga kali lebih besar di dalam sarang daripada anak ayam warbler.

“Salah satu aspek unik kajian kami ialah kami juga mengukur berapa banyak burung lembu yang terselamat untuk melarikan diri dalam setiap senario yang berbeza ini,” kata Antonson. “Kami mendapati burung lembu bertahan paling baik di dalam sarang tempat mereka menetas dengan dua anak sarang perumah. Itu lebih baik daripada apabila mereka menetas dengan empat anak sarang perumah atau dengan sarang perumah sifar. Burung lembu yang dibesarkan dengan lebih daripada jumlah optimum dua ekor sarang perumah kelihatan mengurangkan saiz induk perumah kepada dua ekor.”

Pengurangan yang dilihat dalam bilangan nestling perumah apabila burung lembu hadir tidak berlaku dalam sarang warbler kawalan tanpa sarang burung lembu, para penyelidik mendapati.

“Kami berpendapat bahawa burung lembu memanipulasi nombor perumah untuk mengurangkannya ke tahap optimum supaya mereka boleh berkembang dengan terbaik,” kata Hauber. Mencuri makanan yang dimaksudkan untuk sarang lain adalah cara yang mungkin mereka lakukan. Kajian lanjut akan diperlukan untuk mengesahkan hipotesis tersebut.

Persatuan Kelakuan Haiwan, Yayasan Humboldt dan Yayasan Sains Kebangsaan menyokong penyelidikan ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *