Amazing Aquatic American Dipper | Nota Burung

Nota Burung®

The Amazing Aquatic American Dipper

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!
[Song of the American Dipper and rushing water]
Lagu cemerlang ini, berdering di atas aliran barat yang deras dengan pantas, milik American Dipper.
[Song of the American Dipper]
Burung nyanyian berwarna batu kelabu yang basah, gayung kelihatan seperti wren yang besar dan montel – atau mungkin robin kelabu dengan ekor yang sangat pendek. Berdiri di atas batu besar, ia bergoyang-goyang ke atas dan ke bawah pada kakinya yang panjang – “mencelup” – itulah namanya.
Tetapi saksikan burung yang tidak jelas ini seketika: ia melangkah dari batu kecil terus ke sungai, dan mula mengintai di bawah air. Kemudian mengangkat kepalanya, ia berkelip, menunjukkan kelopak mata berbulu putih. Tidak lama kemudian ia berenang di sungai, mendayung dengan kakinya. Tiba-tiba ia menyelam – dan memegang tempatnya di bawah air dengan sayapnya yang pendek dan kuat – melawan aliran yang mengalir yang akan menjatuhkan seseorang. Sama pantasnya, ia muncul semula di atas batu kecil, dan — menggunakan paruhnya — mula memalu selongsong larva lalat caddis yang enak yang baru dipetiknya dari dasar sungai.
Apa yang mungkin tidak dimiliki oleh American Dipper dalam warna terang ia melebihi daripada kebolehan akuatik yang menakjubkan. Ia adalah satu-satunya burung penyanyi akuatik di Amerika Utara.
[Song of the American Dipper]
[Sound of rushing water]
Ah! Untuk berada berhampiran aliran deras sekarang. BirdNote berterima kasih kepada semua yang berusaha untuk memastikan sungai dan sungai kami bersih dan mengalir bebas. Ketahui lebih lanjut di BirdNote.org. Saya Mary McCann.
###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh GAKeller. Ambien aliran dirakam oleh C. Peterson.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org Ogos 2016 / 2021 Narator: Mary McCann
ID#082905AMDIKPLU AMDI-01b-2010-09-13

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *