Amalkan Tangkapan Ubahsuai dan Lepaskan Amalan Terbaik Memancing

Hindsight sentiasa 20-20, dan itulah yang dikatakan oleh kebanyakan tikus pantai pada tahun 1980-an. Tahun 1940-an, 1950-an, dan 1960-an mereka sedemikian rupa sehingga jika anda tidak menangkap banyak ikan besar semasa memancing di pantai anda adalah seorang nelayan yang dahsyat. Terdapat banyak striper ketika itu, dan yang besar adalah perkara biasa. Beberapa trofi telah dipasang manakala yang lain dikongsi dengan keluarga dan rakan-rakan. Begitu banyak ikan berada di sekeliling sehingga tiada siapa dapat meramalkan akan runtuh, tetapi itulah yang berlaku.

Banyak gambar dari masa itu, dan sebelum ini juga, menunjukkan nelayan dengan tali panjang yang penuh. Saya tidak membenci mereka sama sekali, tetapi sebahagian daripada saya berharap saya memancing ketika itu. Saya juga suka makan ikan, tetapi sebenarnya saya lebih suka daging merah. Doktor saya berkata saya perlu memberhentikan stik kerana kolesterol saya terlalu tinggi. Dan seperti kebanyakan orang Amerika, ikan itu. Beberapa pendapat tentang amalan terbaik menangkap dan melepaskan dan cara kita boleh memancing berkualiti dengan ikan sekali-sekala untuk makan malam.

1. Terlepas dari apa yang mungkin dikatakan oleh sesetengah orang, tidak salah untuk menyimpan ikan untuk dimakan.

2. Mengekalkan keseimbangan memancing untuk menyimpan dan menangkap dan melepaskan memancing adalah cara terbaik untuk mengekalkan stok ikan.

3. Peraturan yang baik ialah hadkan pembunuhan anda, jangan bunuh had anda.

4. Lindungi stok induk anda. Kita semua suka mempamerkan ikan trofi, tetapi dengan kamera digital kita boleh merakam detik itu sambil melepaskan penternak untuk bertelur pada hari lain.

5. Pendekatan kolektif memberi impak yang lebih besar. Memasukkan rakan anda dalam amalan terbaik simpan/tangkap dan lepaskan mempunyai kesan yang lebih besar berbanding jika anda seorang sahaja yang mengikuti kaedah tersebut.

6. Melepaskan seekor ikan sahaja tidak mencukupi. Sesetengah ikan, seperti tuna, bonito, dan albacore palsu perlu dimulakan (atau dibuang terlebih dahulu ke dalam air). Yang lain, seperti trout atau bass, perlu dihidupkan semula. Gunakan kaedah yang betul untuk ikan khusus anda.

7. Alat perdagangan adalah penting. Bogagrips adalah kaedah terbaik untuk ikan bergigi manakala jaring dengan bakul lembut bersalut getah lebih disukai untuk ikan dengan salutan pelindung seperti trout.

8. Air bersih dan persekitaran yang sihat adalah penting. Mengutip sampah, menyimpan gas bot dan minyak daripada air, menggunakan cat bawah mesra alam, dan mengutip plastik lembut terpakai adalah sebahagian daripada proses. Pembersihan sungai atau pantai adalah hebat, dan program Pemulihan Ikan Sukan berfungsi.

Memelihara ikan untuk dimakan adalah sejuk. Mempraktikkan tangkapan dan pelepasan adalah penting.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *