Amalan Peralatan, Pengendalian dan Pelepasan Penting Sturgeon

Spesies sturgeon yang ditangkap secara rekreasi yang paling biasa di AS ialah sturgeon putih, dengan usaha terarah untuk ikan ini pada joran dan kekili kebanyakannya berlaku di Columbia dan Snake Rivers serta di San Francisco Bay. Ikan sturgeon putih merupakan tangkapan tidak sengaja yang jarang dilakukan oleh pemancing untuk memancing spesies lain, dan mereka hampir selalu ditangkap oleh orang yang menyasarkannya dengan memancing dasar dengan alat yang agak berat dan umpan semula jadi yang besar. Tidak seperti ikan dayung, ia mungkin tidak tersangkut secara sah di kebanyakan kawasan di mana ia berlaku. Had saiz slot berkuat kuasa di sesetengah tempat dan peraturan tangkapan dan pelepasan mungkin berkuat kuasa di tempat lain. Adalah amat penting bagi pemancing mengambil langkah yang sewajarnya dalam pengendalian dan pelepasan ikan sturgeon, serta dalam menggunakan peralatan yang sesuai semasa memancing ikan sturgeon.

Peralatan Sturgeon yang penting

Sturgeon adalah penyuap bawah yang menggunakan muncung panjang dan barbel mereka untuk mengesan makanan. Semasa muda, mereka memakan telur ikan, kerang, kerang, udang karang, dan cacing. Apabila dewasa, mereka makan pelbagai jenis ikan.

Peralatan sturgeon yang penting diorientasikan kepada penggunaan pelantar umpan pancing dasar, selalunya dengan benam gelongsor, dan tangkai yang agak gempal. Pilihan joran dan gelendong berbeza-beza, jadi tiada joran dan kekili sturgeon terbaik. Tetapi, rod sederhana berat hingga berat berukuran 6 hingga 7 ½ kaki adalah perkara biasa, menggunakan kekili angin rata biasa atau kekili seret tuas yang mampu menahan beratus-ratus ela garisan. Pemancing di pantai secara amnya memerlukan alat yang lebih gagah dan kapasiti garisan yang lebih besar, kerana mereka tidak boleh mengejar ikan, manakala pemancing (biasanya berlabuh) boleh menarik dan mengejar spesimen yang lebih besar.

Apakah peralatan lain yang anda perlukan untuk memancing ikan sturgeon? Talian biasanya berkisar antara 30 hingga 80 paun jalinan, bergantung pada saiz ikan yang mungkin ditemui dan sama ada memancing dari bot atau pantai, disertai dengan perambut yang lebih kuat yang akan menahan lelasan. Walau bagaimanapun, di mana ikan yang benar-benar besar (beratus paun) boleh didapati, sesetengah pemancing naik ke ujian 130 paun.

Mata kail yang digunakan untuk menusuk umpan ikan hendaklah versi bulatan saiz yang sesuai daripada varieti bukan offset. Ini mungkin diperlukan di sesetengah tempat, jadi anda mesti menyemak peraturan tempatan mengenai perkara ini untuk spesies ini. Umpan semula jadi berbeza dengan apa yang paling lazim di laluan air tempatan; ini mungkin termasuk smelt, ikan bilis, shad dan spesies lain.

Mengendalikan dan Melepaskan Perkara-perkara Penting

Memandangkan keperluan untuk memulihara dan melindungi sturgeon putih, yang mempunyai kadar kematangan yang sangat perlahan dan boleh hidup lama, pemancing perlu berhati-hati terutama tentang pengendalian dan pelepasannya, dan tentang mengikuti amalan terbaik yang diterima umum untuk penjagaan yang betul bagi semua ikan .

Memandangkan saiznya, sturgeon putih boleh menjadi lebih sukar daripada ikan lain untuk ditangani. Jabatan Ikan dan Permainan Idaho mempunyai petua yang sangat baik tentang cara memastikan ikan sturgeon yang ditangkap boleh dilepaskan tanpa cedera. Antara perkara yang mereka ketengahkan ialah:

  • Jangan keluarkan ikan untuk dilepaskan dari air
  • Gunakan cangkuk tanpa bar untuk memudahkan pengekstrakan cangkuk
  • Gunakan tali jalinan yang kuat dan peralatan berat untuk membantu mendaratkan ikan dengan cepat
  • Jangan gunakan gelung ekor atau peranti lain untuk menangkap ekor ikan, yang boleh mencederakan ikan jika ia meronta-ronta
  • Jauhkan jari daripada insang sturgeon apabila memegang dan menghidupkannya semula
  • Pegang mulut ikan yang letih dengan mulut terbuka dan menghadap ke arus untuk membolehkan air mengalir ke atas insangnya sebelum dilepaskan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *